Jak si najít práci? Díl první - když se ocitnete bez práce

Články v sérii

  1. Jak si najít práci? Díl první - když se ocitnete bez práce
  2. Jak využít čas když jste bez práce?
Jak si najít práci? Díl první - když se ocitnete bez práce

Pokud jste tento problém nemuseli nikdy řešit, tak patříte mezi pár šťastlivců, kterým ze srdce závidíme. Pro ty ostatní, kteří právě práci hledají, či někdy hledali, je právě tento článek určen.

Úřad práce

Mnoho z nás již alespoň na chvíli ve svém životě neslo status „nezaměstnaný“. Tento pojem znamená člověka, který práci sice nemá, ale pracovat chce. Ve chvíli, kdy z jakéhokoli důvodu zůstanete bez práce, první, co je třeba udělat, je navštívit úřad práce a zaevidovat se jako uchazeč o zaměstnání. Toto má dvě výhody. Tou první je, že od této chvíle za vás bude zdravotní pojištění platit stát. tou druhou je možnost podpory v nezaměstnanosti. Pokud jste odpracovali alespoň rok, máte na podporu nárok ve většině případů. Výši podpory vám vypočítají přímo na ÚP a také vám sdělí, po jak dlouhou dobu vám bude posílána. Počítejte s tím, že se výše podpory postupně snižuje a že ji nebudete pobírat navěky. Tak evidenci na Úřadu práce bychom měli, co dál? Rozhodně se nespoléhejte na to, že vám úřad nějakou práci „dohodí“. Nabídky práce vám sice semtam nějaké vytisknou, totéž ale můžete najít na internetu a často se nejedná o pozice snů.

Dobrý životopis je základ

Ne všichni máme známé na vysokých postech, ne všichni jsme povoláním synové a ne každý jsme superman s desítkami let praxe a plnou vitrínou certifikátů. Hledání práce je boj a dřina, připravte se na to. Základem je dobře sestavený životopis. To vám řeknou všude a je to prověřená pravda. Pokud nezvládnete dokonalý styl životopisu sami, poproste kolegu či kamaráda, ať vám pomůže. Dobře zvolte taky fotku, klidně se nechte znovu hezky vyfotit. Nezapomeňte uvést všechna zaměstnání i brigády, pochlubte se úspěchy v koníčcích, dobrovolnictví a volnočasových aktivitách.

Kde hledat?

Práci musíte od prvního dne hledat aktivně sami. Základem je internet, dnes bez něj práci prakticky nenajdete. Každý den sledujte portály s nabídkami práce, např. Jobs.cz, práce.cz a jiné. Nabídky zde přibývají každou hodinu, proto buďte aktivní a podívejte se klidně několikrát denně. Nepodceňujte sociální sítě! Zejména mladší ročníky by měly sledovat Facebook a přidat se do skupin s nabídkami práce či se stát fanouškem různých firem. Nebojte se i aktivně napsat známým a kamarádům, o kterých víte, že by mohli pracovat ve vám blízkém oboru. Proaktivita je základ. Pokud nevíte, jací zaměstnavatelé přesně ve vašem okolí jsou, zjistíte to rychle pomocí vyhledavače či také přes mapy na internetu. Při určitě úrovni přiblížení se objevují popisky institucí a firem a vy už si jen píšete, koho oslovit a na čí webovky se podívat. Jak postupovat dále? A jak nejlíp využít čas, když jste nezaměstnaní a tzv. sedíte doma? To si povíme v příštím článku.

Článek Jak si najít práci? Díl první - když se ocitnete bez práce byl publikován 2. dubna 2016 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...