Jak využít čas když jste bez práce?

Tagy:  hledání práce, rekvalifikační kurzy, úřad práce

Články v sérii

  1. Jak si najít práci? Díl první - když se ocitnete bez práce
  2. Jak využít čas když jste bez práce?
Jak využít čas když jste bez práce?

Když se ocitnete náhle bez práce, většinou se snažíte si co nejrychleji najít novou. Říkáte si, jak každý den budete vstávat brzy jako dřív a od rána budete rozesílat životopisy a do měsíce budete v nové práci. Výběrová řízení na mnohé pozice ale často trvají i několik týdnů nebo měsíců a také nemusíte mít hned napoprvé štěstí při pohovoru. Raději tedy počítejte s tím, že bez práce budete alespoň dva až tři měsíce. Samozřejmě záleží na práci, jakou hledáte.

Prázdné dny doma

Nejprve budete skutečně vstávat tak, jak jste si slíbili, budete rozesílat životopisy, celé dny vysedávat na portálech s nabídkami práce a aktivně zjišťovat, kde hledají kandidáta, jako jste vy. Postupem času – a máme to z vlastních zkušeností – se ale dostaví pocit zbytečnosti, marnosti, izolovanosti a po několika odmítavých mailech ze strany zaměstnavatelů také špatná nálada a rozčarování. Z postele vstáváte v deset, doma se nudíte, cítíte se osaměle a personalisté na pohovorech ve vás vzbudili pocit, že jste příliš staří, mladí, nezkušení, moc zkušení, nároční nebo naopak málo ambiciózní.

Jak naložit s časem, když jsme bez práce

Máme pro vás recept, jak využít volný čas a zvýšit svou hodnotu na trhu práce. Ten recept se jmenuje rekvalifikační kurzy a vzdělávání. Možná si to neuvědomujete, ale čas, který jste bez práce je ideální příležitostí k osobnímu rozvoji. Přihlaste se na rekvalifikační kurz, který nabízí váš úřad práce a máte jej zcela zdarma, nebo pokud si uvědomujete hodnotu vzdělání a jste ochotni do něj investovat, najděte si kurz dle svých představ a navštěvujte jej. Školení jsou většinou ve všední dny, takže se nebudete nudit a ještě se i něco naučíte. K vyhledávání kurzů doporučujeme portál www.prace.cz, kde si dle místa svého bydliště můžete vybrat z mnoha různých kurzů.

Učit se můžete i doma sami. Ideální portál s kurzy je www.seduo.cz, kde se online můžete zaregistrovat a shlédnout online přednášky českých úspěšných podnikatelů či expertů. Vše probíhá formou videí a na konci každého kurzu dostanete certifikát, kterým se můžete pochlubit i v životopise. Seduo je víceméně česká varianta vzdělávacího portálu www.coursera.com, kde jsou kurzy přímo pořádané světovými univerzitami. I tam se můžete registrovat a vzdělávat se. Ne všechny kurzy jsou na Coursera či Seduo zdarma, ale vzdělání je investicí, která se zhodnotí při pohovorech a ve vašem budoucím zaměstnání.

Článek Jak využít čas když jste bez práce? byl publikován 9. května 2016 v 06.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...