Opravy v pronajatém bytě. Kdo je platí?

Tagy:  pronájem bytů, opravy

Opravy v pronajatém bytě. Kdo je platí?

Pronajali jste si byt a čekáte, že pronajímatel se vám bude starat o veškeré opravy a údržbu? Chyba! Pronajímatel by měl zajistit, aby byl byt v dobrém stavu a tedy vhodný k bydlení. Ale o drobné opravy a běžnou údržbu by se měl každý nájemník postarat sám.

Co jsou drobné opravy?

Pojem drobné opravy ani běžná údržba není nikde stanoven. Proto je dobré, když si tyto pojmy vyjasnit v nájemní smlouvě. Za drobné opravy lze považovat následující:

  • opravy podlahových krytin
  • opravy oken a dveří
  • výměna zámků a žaluzií
  • výměna vypínačů, zásuvek, jističů, zvonku, kuchyňské linky atd.
  • oprava sprchy, sporáku, digestoře, kuchyňské linky, vodovodního výtoku atd.

Co se týče vytápěcích zařízení, za drobné opravy se považuje i oprava kamen na tuhá paliva, plyn a elektřinu nebo opravy kotlů na pevná, kapalná a plynná paliva. Za drobné opravy se nepovažují opravy radiátorů a rozvodů topení.

O závadách informujte pronajímatele

Jestliže zjistíte v bytě nějakou závadu, která nepatří mezi ty drobné, hned ji nahlaste pronajímateli. Pokud půjde o něco neodkladného (prasknutí stoupačky), informujte ho o tom klidně i v noci. Pronajímatel je povinen situaci řešit. Třeba v případě prasklé stoupačky musí zastavit přívod vody nebo přivolat havarijní službu. Jestliže to neudělá, musí počítat s tím, že bude odpovědný za škodu, kterou vytékající voda způsobí.

Zjistíte-li závadu, která nebrání bydlení, stejně ji pronajímateli oznamte. On by ji měl odstranit bez zbytečného odkládání. Pokud se k odstranění závady neustále nemá, můžete si ji odstranit sami. Pronajímatel vám musí zaplatit náklady, které jste vynaložili. Jestliže nejste schopni problém odstranit sami a už jste pocítili, že kvůli závadě dochází ke snížení komfortu bydlení, můžete po pronajímateli požadovat slevu z nájemného.

Úvodní obrázek: Pat Strosahl/flickr.com

Článek Opravy v pronajatém bytě. Kdo je platí? byl publikován 25. ledna 2016 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...