Zhodnoťte si investici do bytu

Zhodnoťte si investici do bytu

Koupit si byt na pronájem je dnes už běžná záležitost. Napadlo vás to ale zkusit? Možná by nebylo od věci o tom zapřemýšlet. Pořízení vlastního bytu se totiž vyplatí takřka každému.

Hypotéky jsou na historickém minimu

Průměrná úroková sazba hypotéky se v březnu dostala na neuvěřitelných 2,16 %. A tím klesání možná ani nekončí. Několik bank se totiž rozhodlo úrok hypotečního úvěru ještě snížit a jejich půjčka s pětiletou fixací startuje už na 1,69 %. Není proto divu, že počty hypotečních úvěrů i prodaných bytů stoupají. Čím dál více lidí také uvažuje o koupi bydlení nejen pro vlastní potřebu, ale k dalšímu pronájmu.

Investice do vlastního se vyplatí

Vzhledem k nízkým hypotékám, i z hlediska budoucnosti, se vám pořízení vlastního bytu v naprosté většině případů vyplatí. Nemovitosti v Praze, byty v Plzni, Berouně a Říčanech patří sice mezi ty dražší, pokud je ale budete pronajímat, získáte pasivní příjem a urychlíte navrácení investovaných peněz. Hodnota nemovitosti navíc časem patrně ještě stoupne, takže budou vaše finance dobře uložené.

Kdy se vám koupě bytu na pronájem vyplatí

Nejprve si porovnejte, jaké náklady budete muset vynaložit na pořízení nemovitosti a jaký pronájem můžete v dané lokalitě požadovat. Přitom nezapomeňte na služby, příspěvky do fondu oprav a další náklady, které se k bytu budou vázat. Počítejte také s tím, že sehnat spolehlivého nájemce, který u vás pobude alespoň několik let, je celkem oříšek, kalkulujte tedy i s tím, že každý rok nevyberete přesně 12 nájmů.

V jakých lokalitách je pro vás pronájem bytu nejpříznivější

Doba návratnosti investice do bytu je v průměru asi 23 let, velké rozdíly najdete v rámci jednotlivých krajů. Nejkratší dobu návratnosti můžete očekávat v Ústeckém kraji – mezi úplně nejvýhodnější patří Jirkov, Teplice a Most. Tak například v Jirkově si pořídíte byt za stejnou cenu, kolik by vás stálo jedenáctileté placení pronájmu. Ideální z hlediska investování je i Jihočeský kraj (hlavně Prachatice) nebo Olomoucký kraj (hlavně Hranice). Naopak nejdelší návratnost vás čeká v Mělníku, Otrokovicích nebo v Domažlicích. Z hlediska budoucího vývoje je možné také předpokládat, že se dobře zhodnotí především nemovitosti ve velkých městech – třeba pražské domy, reality v Plzni nebo v byty Brně.

Článek Zhodnoťte si investici do bytu byl publikován 11. května 2015 v 23.30 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...