Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 1. část

Tagy:  byty, koupě bytu

Články v sérii

  1. Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 1. část
  2. Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 2. část
Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 1. část

Pokud jste se rozhodli koupit byt, stojí před vámi mnoho otázek, na které si nejdříve musíte odpovědět. K jakému účelu byt kupujete, kde ho chcete koupit, toužíte po bytě v novostavbě, paneláku nebo v činžovním domě, budete schopni starší byt opravit sami nebo si najmete firmu, kolik jste ochotni za něj zaplatit, najdete si ho sami nebo požádáte o služby realitní kancelář a mnoho dalších.

1. Jako první věc byste se měli rozhodnout v jaké lokalitě si chcete byt pořídit. Druhou věcí je jestli chcete bydlet v činžáku, paneláku nebo novostavbě. Všechny tři možnosti mají samozřejmě svá pro i proti.

Činžák má svou historii a kouzlo, lepší izolaci hluku, v domě se nepohybuje tolik lidí. Na druhou stranu většinou chybí výtah, dostatek parkovacích míst a je dražší. Byt v paneláku je levnější, mívá balkon i výtah a dostatek parkovacích míst. Musíte ale počítat s tím, že je v něm hlučněji, pohybuje se v něm hodně lidí a byty bývají typizované. Novostavby vás možná lákají svou novotou a moderním designem, ale ne vždy jsou na jejich stavbu využity kvalitní materiály.

2. Poté co si zvolíte lokalitu a druh zástavby, je nutné najít konkrétní vyhovující byt. Velkou nabídku bytů máte na internetu. Pokud se v této oblasti nevyznáte a nebo na hledání prostě nemáte čas, najděte si realitního makléře, který se vám o nalezení bytu postará. Ale toho také musíte nejdřív najít. Nejdříve se zeptejte rodiny, kamarádů, kolegů v práci jestli neznají nějakého solidního makléře. Poté se s ním určitě osobně sejděte a zjistěte, jak na vás působí a požádejte ho klidně i o reference.

3. Všechny byty, které vyhovují vašim požadavků samozřejmě navštivte a velmi důkladně prohlédněte. Zaměřte se na všechno i na maličkosti a to hlavně v případě, že se jedná o byt v novostavbě. Zkoumejte jestli jsou podlahy a zdi rovné, lišty správně osazené, zda nejsou poškrábaná okna, jestli dobře těsní a zároveň jdou dobře otevírat okna i dveře, jestli svítí světla, splachuje toaleta, teče voda, funguje zvonek a další.

Úvodní obrázek: Jocelyn Kinghorn/flickr.com

Článek Jak vybrat a koupit byt a nepřijít o úspory? 1. část byl publikován 4. listopadu 2014 v 00.00 v rubrice Investice a Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...