Vyplatí se platit za správu bytu na pronájem?

Vyplatí se platit za správu bytu na pronájem?

Každý majitel bytu už snil o tom, že by všechny starosti s nájemníky přenechal profesionálům. Jenže většina Čechů se k tomu neodváží. Brání jim v tom předsudek, že o své nájemníky se mají pronajímatelé postarat sami. A taky lživý mýtus, že to přece skoro žádný čas nestojí. Správa bytů se přitom nemusí znamenat finanční ztrátu. Naopak se může pozitivně promítnout do zisku!

Správa bytu vás bude obvykle stát kolem 10–15 % z měsíčního nájemného. Přesto nepřijdete o nic ze svého stávajícího zisku. Správce totiž dokáže navýšit váš průměrný měsíční příjem o mnohem vyšší částku. A šetřit budete nejen peníze, zpátky získáte svůj volný čas, který jste dosud trávili s nájemníky.

Kde přicházíte o peníze?

Jak dokáže správce zvýšit vás zisk? Majitelé bytů v Praze, kteří se starají o pronájem sami, se obvykle potýkají s několika situacemi, kdy jim unikají peníze.

Za prvé, střídání nájemníků obvykle přináší jeden, dva nebo i tři měsíce, kdy byt leží ladem a vy nemáte žádný příjem. Kromě toho platíte provizi realitnímu makléři, kteří vám nájemníky hledá. To je dohromady ztráta hned několika měsíčních nájemů, která se navíc může opakovat i každý rok, protože nájemníkům končí smlouva na dobu určitou a mnohdy odcházejí jinam.

Za druhé, pokud máte smůlu na nespolehlivé nájemníky, může docházet ke zpoždění v platbách nájmu, záměrným obstrukcím, kdy nájemníci například odmítají platit z absurdních důvodů, jako jsou plíseň v koupelně nebo poškrábané kachličky. Úplně nejhorší jsou potom neplatiči, kteří zkrátka úplně přestanou hradit nájemné, ale zároveň se nedaří je vystěhovat, a tedy vám blokují příjem z pronájmu.

Třetí důvod ke ztrátám je jednoduše příliš nízké nájemné. Řada majitelů bytů v Praze se nestihla přizpůsobit dynamickým změnám na trhu s byty. Průměrně za poslední dva roky u třípokojových bytů vzrostlo měsíční nájemné o 16 %. Pronajímatelé by tedy mohli vydělávat podstatně více než doposud, ale mnozí se nedokázali s nájemníky dohodnout na nové částce nebo nesehnali nájemníky nové.

Proč se správa vyplatí

Všechny tyto problémy za vás okamžitě vyřeší správce nemovitosti, pokud mu svěříte svůj byt na pronájem. Nejprve pronajme váš byt za vyšší cenu, protože stanoví podle svých databází aktuální tržní nájemné. Za správu platíte jen v měsících, kdy je byt pronajat, proto je v zájmu správce, aby neležel byt ladem ani jeden měsíc. Na rozdíl od realitního makléře správci neplatíte žádnou provizi, nájemníky najde zdarma. Navíc si došlápne si na neplatiče a zpozdilce, začne okamžitě s vymáháním pohledávek a případně vystěhuje problémové nájemníky.

Máte zájem vyzkoušet si správu měsíc zdarma? Právě takovou příležitost nabízí společnost EAB, která v Praze spravuje už 600 bytů. Domluvte si schůzku zde.

Článek Vyplatí se platit za správu bytu na pronájem? byl publikován 22. března 2017 v 23.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Marek Maťovka. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...