Pronajímání bytu. Vyplatí se vůbec?

Pronajímání bytu. Vyplatí se vůbec?

Přiznejme si, že je to krásná představa. Vlastnit několik nemovitostí, ty za úplatu pronajímat a jen si užívat získaných peněz. Bez většího úsilí nebo hodin a hodin strávených v práci. Krásný život rentiéra. Jenže – nic na světě není černobílé. Pronajímání bytu rozhodně není procházka růžovým sadem, a pokud na něm chcete vydělat solidní peníze, musíte se řídit několika pravidly. Víte jakými?

Lidi to chtějí mít blízko

Asi vás nepřekvapí informace, že při koupi bytu určeného k pronájmu musíte hlavně vybrat dobrou lokalitu. Ale co to vlastně dobrá lokalita je? Většina lidí chce bydlet v blízkosti svého pracoviště. Proto je stále velký zájem o byty v centru nebo minimálně blízko centra větších měst. Pokud pořídíte byt v novostavbě 20 km od Brna, budete se muset smířit s nízkým nájemným. A nejspíš s mladšími (a tedy méně stabilními) nájemníky.

V Praze je blaze…

…ale bohužel i draze. Byty v Praze jsou extrémně předražené a rentabilita investice do takové nemovitosti nebývá nijak závratně vysoká. Odborníci na investice proto doporučují koupit byt v nějakém středně velkém městě. Ideálně kolem 50–100 000 obyvatel. Namátkou třeba v Teplicích, Hradci Králové nebo Opavě. Náklady na nákup nemovitosti jsou v takových městech menší, přičemž cena za pronájem se zase tolik neliší. Přeloženo do obchodního jazyka – skvělý poměr cena / výkon.

Zájem bývá o menší

Už víme, kde bychom měli byt koupit. Teď vyvstává další otázka – jaký? Malou garsonku nebo prostorný byt 3+1? Obecně se mnohem lépe pronajímají menší byty. Je to dané cílovou skupinou – byty na pronájem shánějí hlavně studenti nebo mladé páry. Větší rodiny už obvykle bydlí, případně chtějí byt spíše do osobního vlastnictví. Menší byty vás nebudou stát tolik peněz a opět platí, že výnos z pronájmu zůstává solidní.

Nebude to bez práce

Už jste koupili byt a malujete si, jak budete každý měsíc inkasovat peníze? Aniž byste museli hnout prstem? Zklameme vás. První úkoly vás čekají hned po koupi – musíte sehnat nájemce. Buďto oslovte realitní kancelář, nebo si byt hezky nafoťte a sežeňte zájemce sami. Ale ani poté, co nájemce získáte, nemáte vyhráno. Na byt byste měli čas od času zajet. Podívat se, zda vám nájemce neničí vybavení. A taky se občas zastavit na domovní schůzi. Proto je vždy lepší, když máte byt v blízkosti svého vlastního bydliště.

Článek Pronajímání bytu. Vyplatí se vůbec? byl publikován 22. května 2014 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...