Založení evroské akciové společnosti

Tagy:  založení společnosti, ready-made, evropská akciová společnost

Založení evroské akciové společnosti

Chcete si založit firmu a nevíte, jak na to? Máte několik možností. Tou první je založení společnosti přes právní kancelář či úřad, s čímž je však spojeno někdy dost nepříjemné a náročné papírování. Tomu se dá vyhnout založením společnosti přes internet díky webu Zalozeni-spolecnosti-online.cz. Mnoho firem se takovýmto zakládáním společností zabývají, stačí pouze vyplnit on-line formulář a společnost za vás vyřeší veškerou dokumentaci. Veškeré smlouvy vám pak firma pošle k podpisu a dokončí registraci vaší nové společnosti. Takto si můžete založit firmu do 14 dnů bez obíhání úřadů a ještě ušetříte.

Ready-made

Další populární způsob, jak začít podnikat, je koupit ready-made společnost. To je již založená firma, která má vyřízenou veškerou dokumentaci a splacen základní kapitál. Většinou se jedná o společnost s ručením omezeným (mezi českými podnikateli je nejoblíbenější) a vstup do podnikatelského prostředí bez závazků v podobě nesplaceného základního kapitálu je nespornou výhodou.

Evropská akciová společnost

Koupit si ale můžete i ready-made akciovou společnost. Nyní jsou populární tzv. ready made evropské společnosti (SE). Ta je založena na právu EU, má tedy v sobě prvky komunitárního práva. Co tohle právo neupravuje, to je upraveno právem členské země. Evropská akciová společnost má tyto výhody:

  1. Evropskou prestiž danou možností změny sídla Evropské společnosti v rámci jednotlivých členský států EU
  2. Pokud má evropská a.s. sídlo v České republice může vydávat akcie na majitele, a tak zajistit plnou anonymitu svým vlastníkům
  3. Potřeba pouze dvou lidí do orgánů společnosti (na rozdíl od české akciové společnosti, která vyžaduje minimálně 6 lidí)
  4. Jednoduchý systém řízení a správy SE srovnatelný s řízením a správou tuzemské a.s.
  5. Možnost využití smluv o ochraně investic, možnost zvolení právního řádu a daňového zatížení v rámci přesunu sídla SE.

Další způsoby založení SE

Evropská společnost se dá založit kromě koupení ready-made společnosti ještě následujícími způsoby: přeshraniční fúzí, kdy se dvě SE z různých členských států spojí v jednu; vytvořením holdingové společnosti; vytvořením dceřiné společnosti; změnou právní formy či vytvořením dceřiné společnosti jiné evropské společnosti.

Článek Založení evroské akciové společnosti byl publikován 2. srpna 2012 v 16.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...