Výkup nemovitostí začíná být poslední cestou k záchraně bydlení

Výkup nemovitostí začíná být poslední cestou k záchraně bydlení

Dodavatelé energií přistupují již po několikáté ke zdražení energií. Do problémů se dostává řada domácností a brzy se k nim přidají desítky tisíc těch, kterým končí fixace cen energií. Dalším ohrožením jsou končící fixace úrokových sazeb u hypotečních úvěrů a samozřejmě rostoucí ceny zboží a služeb.

Zvyšování záloh na energie

Nespočtu firem a domácností už bylo do schránek doručeno oznámení o zvýšení záloh na energie, a to jak plynu, tak elektřiny. Dodavatelé k tomuto kroku museli přistoupit z důvodu rostoucích cen na burze. Za energie začínají domácnosti platit najednou i dvojnásobek původní ceny.

Dalším dramatickým zásahem do předpokládané výše fixních plateb je konec fixace u hypotečních úvěrů. Rodiny, které koupily rodinné domy před několika lety, s obavami vyhlížejí konec období fixace úrokových sazeb. Měsíční splátky hypotečních úvěrů jim narostou o tisíce korun.

Do problémů se splácením se dostává řada lidí

Realizované průzkumy odhalily, že přibližně čtvrtina lidí se musí kvůli rostoucím cenám energií a úrokům z hypoték výrazně omezovat. Snaží se šetřit například na nákupech potravin. U těch byl ale také zaznamenán vysoký nárůst cen. Rostoucí výdaje snižují množství úspor, kvůli zdražování lidé nevystačí s běžnou výší měsíčního příjmu. Úspory v bankách se začaly výrazně tenčit.

Mnoho jednotlivců a rodin dnes vyhledává dluhové poradny z důvodu velkých problémů při placení nově nastavených záloh a splátek hypoték.

Více než 20 tisíc domácností bez střechy nad hlavou

Pokud nedojde k plošným nebo individuálním opatřením vedoucím ke snížením měsíční výše plateb, dostávají se do rizika se splácením závazků stovky tisíc domácností. Tisíce lidí jsou v bytové nouzi a bezprostřední ztrátou bydlení je aktuálně ohroženo více než 20 tisíc domácností. Tato čísla budou do budoucna narůstat, protože se předpokládá další navýšení cen energií, a to až o třetinu. Situace je natolik vážná, že se mnoho seniorů či singl rodičů muselo odstěhovat na ubytovnu.

Rostou žádosti o výkup nemovitostí

Společnosti, které se zabývají výkupem nemovitostí, zaznamenaly od začátku roku dramatický nárůst požadavků na výkup nemovitostí. Výkup nemovitostí dává možnost rychlého prodeje nemovitosti, výkupní ceny se v řadě lokalit blíží tržním cenám.

Těm, kterým hrozí exekuce nebo to, že přijdou v dražbě o dům, pomáhá rychlý výkup nemovitostí se zpětným leasingem. Klienti získávají okamžitě peníze v hotovosti a dál v nemovitosti bydlí formou nájemného. Po zaplacení příslušné dlužné částky získávají nemovitost zpět do osobního vlastnictví. Často se jedná o poslední záchrannou síť před zabavením nemovitosti. Proto je zapotřebí jednat včas, jakmile se dostanete do problémů se splácením.

Článek Výkup nemovitostí začíná být poslední cestou k záchraně bydlení byl publikován 24. srpna 2022 v 00.00 v rubrice Novinky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...