Dotace na kotel. Kde a jak o ni zažádat?

Tagy:  kotlíková dotace, dotace kotel

Dotace na kotel. Kde a jak o ni zažádat?

Od začátku roku se rozbíhají tzv. kotlíkové dotace. Jedná se o částku 9 miliard Kč, o které mohou požádat domácnosti a získat až 127 500 Kč určených na nákup a instalaci nového kotle. Jednat se může o plynové kotle, tepelná čerpadla nebo moderní kotle na uhlí. Jak a kde o příspěvek požádat?

Máte zastaralý kotel? Využijte dotace

Kotlíkové dotace připravilo ministerstvo životního prostředí se Státním fondem životního prostředí. Požádat o dotaci je nutné na příslušném krajském úřadu, který bude peníze rozdělovat. Dotace je poskytována nejen na nový kotel a instalaci, ale také na náklady, které souvisí s přechodem na jiný druh topení. Jestliže se například rozhodnete přejít z uhlí na plyn, získáte příspěvek na vyvložkování komína atd.

Tyto dotace souvisí se snahou EU zlepšit emise skleníkových plynů. Předpokládá se, že díky dotacím se vymění asi 100 tisíc starých kotlů. Ministerstvo životního prostředí ovšem odhaduje, že do roku 2022 bude potřeba vyměnit více než 350 tisíc starých kotlů. Na všechny se tedy s dotacemi určitě nedostane. Požadavky na kotle a také zpřísňující se pravidla, která zakazují nevyhovující se kotle na tuhá paliva, se zpřísňují. Počítá se s tím, že do šesti let může být zakázáno až 75 % kotlů. Hrozí i pokuty.

Jak dotaci vyřídit?

Ministerstvo životního prostředí určilo podmínky, které musí krajské úřady při vyhlašování výzev dodržet. Krajské úřady se ale mohou samy rozhodnout, co přesně podpoří, zda budou dotace vypláceny žadateli nebo dodavateli a další.

Vyřídit dotaci si můžete sami na příslušném krajském úřadu. Jestliže neradi obíháte úřady, můžete vyřízení nechat na nezávislém odborníkovi nebo plynárenské společnosti. Pomůžou s vyřízením dotací, demontáží starého kotle i jeho ekologickou likvidací, s výstavbou přípojky i nové topné soustavy atd.

Úvodní obrázek: Dennis Sitarevich/flic­kr.com

Článek Dotace na kotel. Kde a jak o ni zažádat? byl publikován 4. dubna 2016 v 00.00 v rubrice Novinky. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...