Ušetřete za provoz domácnosti

Tagy:  spotřebiče, kotel

Ušetřete za provoz domácnosti

Probíráte se fakturami za elektřinu, vodu nebo plyn a říkáte si, že to není možné? Snažíte se šetřit, ale platíte stále stejně nebo dokonce více? Potom se zkuste zaměřit na pár tipů, které vám opravdu pomohou snížit výdaje. Nebojte se, není to žádná velká věda.

Máte úsporné spotřebiče?

Jestliže se rozhodnete pro koupi nového spotřebiče, vždy vybírejte ty úsporné. Informace o úspoře najdete buď v návodu nebo na energetickém štítku, který je umístěn na spotřebiči. Věřte, že výměna staré pračky, lednice, mrazáku, myčky, trouby nebo mikrovlnky za novou se opravdu vyplatí. Každý z těchto nových spotřebičů vám pomůže ušetřit stovky až tisíce korun za rok.

Na kolik perete?

U většiny oblečení úplně stačí, když ho budete prát na 40 °C. Navíc je praní na nižší teplotu mnohem úspornější, než praná na 60 nebo dokonce 90 °C. Jestliže máte moderní pračku a používáte kvalitní prášek nebo gel na praní, praní na 40 °C je naprosto dostačující. Používáte sušičku? Dávejte do ní jen dobře odstředěné prádlo a nepřecpávejte ji. Přeplněná sušička s hodně mokrým prádlem bude potřebovat dlouhou dobu k usušení, což je velmi neekonomické.

Máte ledničku na správném místě?

Ledničku nikdy neumisťujte ke zdroji tepla. Vhodné místo není u radiátoru, ale ani u trouby Tento spotřebič má nejraději teplotu mezi 10 až 20 °C. S každým stupněm, který přesáhne 20 °C vzroste její spotřeba až o 6 %. Také se vyplatí udržovat ji čistou. Čas od času vysajte prach z chladiče a myjte i těsnění dveří. Zajistíte tak, že lednička nebude více „žrát“.

Vyměňte starý kotel

Pokud vyměníte váš starý kotel za nový, můžete ušetřit až 30 %. Aby byl nový kotel opravdu úsporný, je nutné mu dopřát pravidelnou kontrolu a čištění. Tím, že ho budete udržovat mu zajistíte i delší životnost. Pokud zvolíte i regulační systém nebo termoregulační ventily na topení, můžete si je nastavit podle toho kdy budete doma. Tím také ušetříte.

Úvodní obrázek: Richard Kelland/flickr.com

Článek Ušetřete za provoz domácnosti byl publikován 11. dubna 2016 v 00.00 v rubrice Investice a Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...