Kdo drží stráž nad rodinnou pokladnou a jak si žijí ti, kteří neobracejí každou korunu

Kdo drží stráž nad rodinnou pokladnou a jak si žijí ti, kteří neobracejí každou korunu

Znáte takové to nepsané pravidlo, že manžel nosí domů pravidelně peníze a manželka se o něj (manžela) a ně (penízky) stará. U starší generace tak tomu bylo, až na čestné výjimky, ve všech domácnostech. Manžel chodil poctivě do práce, dřel se na směnách, aby donesl domů alespoň nějakou korunu a uživil celou svou rodinu. Manželka, pracující doma, starající se o potomky, bydlení, zahradu, chovné zvířectvo a kdoví co všechno, pak pravidelný měsíční příjem zkušeně rozdělila, zaplatila účty, nakoupila potraviny, potřebné šatstvo dětem a případný zbytek pak uložila na spoření.

zdroj: Seattle Municipal Archiveszdroj: Seattle Municipal Archives

Realita všední doby

Toto „rozdělení“ na nezaměstnanou mámu a pracujícího tátu už ale v dnešní době až tolik neplatí. Ženy se abnormní rychlostí osamostatnily. Ze slabých ženušek závislých na manželově příjmu se během pár let vyrojila obrovská kopa naprosto samostatných a odhodlaných bojovnic, které se hrdě perou o atraktivní pracovní posty s dravými muži. Samozřejmě v době, kdy je žena s malým dítětem na mateřské dovolené, je pro ni manželova náklonnost více než žádoucí.

A to jak ve smyslu psychické a duševní podpory, tak i té finanční. V dnešních časech ale není žádnou raritou, když zůstává doma s miminem otec a rodička se po šestinedělí vrací do pracovního víru.

Postupný obrat v postech aneb bude táta jako máma a máma jako táta?

Její příjem totiž dost často rapidně převyšuje ten partnerův. Pro jejich fungování je tedy ve všech směrech výhodnější, když muž své nepříliš výhodné zaměstnání na čas vymění za baby sittingování a žena dál spokojeně chodí do práce a svými financemi hravě rodinu zaopatří. Dnes to kolem sebe vidíme čím dál častěji.

Je tedy nasnadě zamýšlet se nad tím, zdali se tento trend uchytí i v dalších mladých rodinách. Vše se bude odvíjet od toho, jaká zaměstnání, vzdělání a schopnosti jedinci v páru mají. A jelikož dochází k feminizaci snad ve všech odvětvích na trhu práce, možná se úplně upustí od termínu mateřská dovolená a plně ji nahradí termín rodičovská.

autor: Sharon Mollerusautor: Sharon Mollerus

Peníze sem a tam aneb jak s měsíčním platem nakládáte vy?

Už počítáte dny, kdy se konečně v kalendáři objeví očekávané datum, a vám opět přijde na účet výplata? Nebo jste tací, kteří mají na svém účtu stálou a železnou zásobu peněz, pro strejčka příhodu, a je vám více méně jedno, jestli vám přijde plat v pondělí nebo až v pátek? Hold každý to má jinak. Jistěže se vše odvíjí od výše příjmu, jak vašeho, tak i partnerova. Protože dva průměrné platy jsou vždycky víc než jeden schopný plat a druhý podprůměr. Takže jistě jinak hospodaří s penězi advokát s mnohaletou praxí než dělník u pásu. Ani tak ale není zcela zaručeno, že ti s celkově vyšším příjmem jsou schopni ušetřit více peněz, než ti chudší. Vše záleží na to, jak jste schopni s penězi hospodařit.

autor: final gatherautor: final gather

Není plátce jako plátce

Dá se říci, že je několik typů platičů. Ten první po příchodu měsíční finanční injekce nejprve zaplatí všechny účty, splatí kus hypotéky, přispěje dětem na spoření a se zbytkem peněz pak solidně nakládá, aby ještě něco ušetřil do budoucna. Ti druzí naloží s penězi jako první sorta, nicméně nemají potřebu uvažovat dopředu a tak po zaplacení všech nutností a povinností zbytek jednoduše utratí za nadstandardní oblečení, jídlo, doplňky či sportovní náčiní. Jsou ale mezi námi tací, kterým příliš neříká rčení nejdřív povinnosti, pak zábava. Naopak nejdříve peníze utratí za drobnosti, maličkosti a až nakonec, poté co jim už pomalu hrozí penále, zaplatí účty za energie a telefon. Není samozřejmě výjimkou, že v počtu případů už na to důležité prostředky nezbudou, a tak si musí půjčit peníze jinde, čímž se dostávají do nekončícího kruhu dluhů, kterými splácí jiné dluhy. Vše tedy záleží na tom, jak efektivně jste s penězi schopni nakládat a zdali víte, co si zrovna můžete a nemůžete dovolit. Ono totiž většina z nás nemá takové štěstí, že vůbec nemusí své investice řešit.

Ty, které netrápí účty za elektřinu, plyn, auta, pozemky…

autor: Zoli Erdosautor: Zoli Erdos

I když máte solidní měsíční zdroj peněz, pořád vám svítí vzadu jakási kontrolka a hlídáte se téměř na každém kroku, abyste zbytečně nerozhazovali. Určitě byste si ale chtěli zažít ten pocit, kdy je vám úplně jedno, že si koupíte boty z nejnovější kolekce, investujete do prvotřídního horského kola nebo si vyjedete třikrát ročně na all-inclusive dovolenou. Jsou i tací, kteří neřeší, jestli si koupí v letošním roce jedno nebo dvě luxusní auta nebo pro změnu jachtu či raději ostrovní letní sídlo u břehů Středozemního moře, na Maltě nebo na Korsice. Některé známé osobnosti a sportovci jsou svým rozhazovačným dokonce proslulí. Taková fotbalová super star Cristiano Ronaldo ukrývá ve své garáži vozový park v hodnotě přes 140 milionů korun. Zase na druhou stranu, Cristiano si za rok vydělá mnohonásobně víc, než většina smrtelníků stihne za celý život.

Dle magazínu Forbes patří fenomenální útočník Realu Madrid do TOP 10 nejlépe placených sportovců světa. Mezi ně se rozhodně řadí i tenisová legenda Roger Federer nebo jeho španělský kolega, antukový velmistr a pokerový hráč Rafael Nadal.

autor: brett marlowautor: brett marlow

Ten své bohatství tvrdě vydřené na kurtech ještě podpořil nemalými zisky z pokeru. Ukázal světu, že to umí s kartami v ruce stejně dobře jako s raketou a turnaje na tenisových kurtech prokládá online pokerovými hrami. Možná byste se divili, ale poker Nadala pohltil natolik, že se stal členem týmu sportovních hvězd PokerStars. Ten je jeho hrdým sponzorem a podporuje jej v jeho tenisovém i pokerovém růstu. Kdoví, třeba se jednoho dne vy sami setkáte s vaší oblíbenou sportovní hvězdou na „půdě“ PokerStars. Možná právě vás poker či něco dalšího z nabídky PokerStars dostane na kolena a časem se svými výhrami vypracujete mezi horních deset tisíc a budete moct hodit problémy s hypotékou, placením účtů za elektřinu a plyn úplně za hlavu!

Článek Kdo drží stráž nad rodinnou pokladnou a jak si žijí ti, kteří neobracejí každou korunu byl publikován 23. února 2015 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...