Co to jsou a k čemu slouží devizové rezervy centrální banky

Tagy:  devizové rezervy, centrální banka

Co to jsou a k čemu slouží devizové rezervy centrální banky

Co jsou to devizové rezervy?

Devizové rezervy jsou finanční rezervy centrální banky v cizí měně, které umožňují efektivně pokrýt momentální peněžní deficit banky a zachovat tak její stabilitu. Nejčastěji slouží k vyrovnání nesouladu nabídky a poptávky po domácí měně, který vzniká, když je kurz nastaven fixně. Toto však nefunguje v ekonomikách, kdy je kurz plovoucí, tam se tyto změny vyrovnávají změnou hodnoty měny, tedy změnou kurzu. U kurzu s fluktuačním pásmem se jedná o smíšený postup, kdy je kurz v plovoucí v pouze v nastavených hranicích, po jejichž překročení zasahuje centrální banka, aby nedošlo k porušení stability a konkurenceschop­nosti ekonomiky.

Devizové rezervy v Česku

V České republice od roku 1997 platí systém floatingu, tedy plovoucího měnového kurzu, přičemž Česká národní banka se k intervencím přiklání jen výjimečně. Sílu těchto intervencí centrální banky proti znehodnocení domácí měny určuje poměr devizových rezerv k objemu devizových obchodů. Výše těchto rezerv u České národní banky odpovídá měsíčnímu obratu na devizovém trhu s korunou.

Využití těchto rezerv

ČNB získala většinu svých devizových rezerv v 90. letech, kdy udržovala fixní kurz při přílivu kapitálu, intervencemi proti posilování koruny a odkupem privatizačních příjmů státu. Představa, že devizové rezervy jsou u ČNB uschovány na „horší časy“ je však mylná. Průběžně jsou investovány na zahraničních trzích a jsou rozloženy mezi více měn – většinu tvoří eura, menšinu americké dolary. Centrální banka investuje do důvěryhodných aktiv, jako jsou např. vládní dluhopisy, pokladniční poukázky a jiné cenné papíry. Část je také investována do akcií, které mají většinou opačný vývoj než dluhopisy.

Kurzový zisk, kurzová ztráta

Devizové rezervy podléhají změnám na trhu a tudíž jejich hodnota se mění s kurzem. V případě, že kurz koruny posílí, sníží se hodnota devizových rezerv a banka tak utrpí kurzovou ztrátu. Pokud kurz koruny naopak oslabí, mají devizové rezervy vyšší hodnotu a vzniká kurzový zisk. Tyto zisky či ztráty však nemají na politiku centrální banky vliv. Kurz koruny má tendenci spíše posilovat, a to v důsledku přibližování domácí ekonomiky k velkým světovým ekonomikám. Díky tomu převládají spíše kurzové ztráty nad kurzovými zisky. Je to z důvodu snahy České národní banky udržet nízkou míru inflace srovnatelnou se světovými ekonomikami.

Článek Co to jsou a k čemu slouží devizové rezervy centrální banky byl publikován 3. února 2012 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...