Čistý příjem OSVČ vs. S.R.O.

Čistý příjem OSVČ vs. S.R.O.

Určitě Vás zajímá, porovnání čistého přijmu fyzické a právnické osoby. V tomto porovnání si ukážeme případ, kdy podnikáte jako OSVČ, ale také si uvedeme příklad v případě založení s.r.o.

Zatímco u fyzické osoby jsou veškeré vydělané prostředky automaticky v jejím vlastnictví, právnická osoba je samostatným subjektem. Tzn., že podnikatel musí řešit, jak převést vydělané peníze do svého vlastnictví. To je obecně možné zejména dvěma cestami – výplatou mzdy za práci či odměny za výkon funkce statutárního orgánu nebo výplatou dividend fyzické osobě coby společníkovi.

A jak to vypadá s konkrétními čísly?

Pojďme si spočítat příklad podnikatele, který vydělá 30.000 Kč měsíčně (myšleno již po odečtu případných výdajů).

A – odvody OSVČ

Hrubý příjem = 30.000 Kč Vyměřovacím základem pro odvod sociálního a zdravotního pojištění je polovina zisku, tj. Zde 15.000 Kč. Sociální pojištění činí 29,2 % (4.380 Kč), zdravotní 13,5 % (2.025 Kč). U daně z příjmů uvažujme pouze uplatnění základní slevy na dani 2.070 Kč. Daň z příjmů se sazbou 15 % tedy po uplatnění slevy činí 2.430 Kč.

Celkové odvody státu = 8.835 Kč

Čistý příjem = 21.165 Kč

B – výplata mzdy/odměny společníkovi ze strany s.r.o.

Při výplatě odměny je třeba si uvědomit, že společnost coby zaměstnavatel musí odvést též svůj příspěvek na sociální a zdravotní pojištění ve výši 34 %. Takže hrubý příjem musí být o to nižší. Celkové náklady zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem s.r.o., takže snižují základ daně z příjmů právnických osob. Předpoklad tohoto jednoduchého příkladu je takový, že veškerý zisk se rozdělil jako mzda (včetně odvodů), takže daň z příjmů právnických osob je díky tomu nulová.

Hrubý příjem = 22.388 Kč

Příspěvek zaměstnavatele na SP a ZP 34 % = 7.611 Kč

Celkové náklady zaměstnavatele = 29.999 Kč

Srážka SP a ZP zaměstnanci = 2.464 Kč

Daň z příjmů = 2.430 Kč

Celkové odvody státu = 12.505 Kč

Čistý příjem = 17.494 Kč

C – výplata podílu na zisku společníkovi ze strany s.r.o.

Podíl na zisku (dividenda) nepodléhá sociálnímu ani zdravotnímu pojištění. Oproti mzdě ovšem nesnižuje základ daně z příjmů právnických osob, takže se musí vyplácet ze zisku zdaněného daní z příjmů právnických osob sazbou 19 %. Samotná výplata podílu na zisku pak podléhá srážkové dani dalších 15 %. Výpočtem tedy zjistíme, kolik lze vyplatit jako podíl na zisku, aby celkové výdaje s.r.o. byly 30.000 Kč. Vyjdou nám tato čísla:

Hrubý zisk s.r.o. = 30.000 Kč

Daň z příjmů právnických osob 19 % = 5.700 Kč

Čistý zisk k rozdělení společníkovi = 24.300 Kč

Srážková daň 15 % = 3.645 Kč

Celkové odvody státu = 9.345 Kč

Čistý příjem = 20.655 Kč

Mám si tedy společnost zakládat? Vyplatí se mi to?

Výplata podílu na zisku sice na první pohled vypadá výhodněji než výplata mzdy, je ale třeba si uvědomit, že podnikatel musí být z nějakého titulu zdravotně a sociálně pojištěn, takže čistá varianta výplaty dividendy v praxi nepřichází v úvahu. Proto lze uvažovat o kombinaci minimální mzdy a výplaty podílu na zisku. Ať už se rozhodnete jakkoliv, nebojte se obrátit na experty v oboru, aby Vám poradili, jak se co nejlépe zorientovat. Takovým expertem ohledně zakládání firem je společnost Companies.cz.

Článek Čistý příjem OSVČ vs. S.R.O. byl publikován 2. července 2018 v 21.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...