Darujte věci na charitu. Dar si odečtěte z daní

Tagy:  daně, charita

Darujte věci na charitu. Dar si odečtěte z daní

Jednou za čas každý z nás zorganizuje generální úklid. Skříně s oblečením, kuchyňská linka, spíž, garáž, sklep i půda. Všechno se musí projít a vytřídit. Co s tím, co už nepotřebujete? Nábytek, oblečení, nádobí a další můžete věnovat na charitu. Uděláte dobrý skutek a můžete si ho odečíst z daní.

Pomozte těm, kteří to potřebují

Charitativní a neziskové organizace se starají o spoustu lidí a zkrátka na všechno nestačí. Jedná se o organizace, které pečují o děti, osamělé rodiče, nemocné, staré lidi atd. Těmto organizacím můžete přispět kdykoli během roku. Penězi, ale také právě věcmi, které nepotřebujete. Na co vám bude oblečení, které nenosíte nebo nádobí, které už nepoužíváte? Proto udělejte dobrý skutek a darujte je na charitu. Navíc podle zákona o dani z příjmu si můžete odečíst finanční i materiální dary z daní. Platí to u fyzických i právnických osob. Odečíst z daní si můžete i dary pro školy, vědu a výzkum, obce nebo politické strany.

Jak je to s daněmi?

Fyzické osoby si můžou odečíst ze základu daně dary, jejíž výše ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně nebo se jedná min. o 1000 Kč. U firem platí, že si můžou odečíst max. 10 % a min. hodnota daru musí činit 2000 Kč.

Pokud poskytnete nějaké organizaci dar, musí vám vystavit potvrzení, kde vyčíslí jeho hodnotu (u materiálních darů). Potvrzení je potřeba přiložit k daňovému přiznání. Hodnota poskytnutých darů se sčítá, takže musíte mít potvrzení u všech z nich.

Co a kam můžete darovat?

Charitativní i neziskové organizace vždy vítají peněžní dary v jakékoli výši. Pomoci ale můžete i materiálními dary. Nejčastěji se jedná o:

  • oblečení a obuv
  • nábytek
  • čisticí prostředky
  • jídlo a nápoje
  • povlečení, peřiny
  • kancelářské potřeby
  • hygienické potřeby a další.

Úvodní obrázek: allispossible­.org.uk

Článek Darujte věci na charitu. Dar si odečtěte z daní byl publikován 7. prosince 2015 v 00.00 v rubrice Daně. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...