Česká spořitelna - profil banky

Tagy:  česká spořitelna, spořitelna, servis 24, business 24

Česká spořitelna - profil banky

Česká spořitelna je u nás poměrně známou a zavedenou bankovní společností s poměrně silnou klientelou, pobočkami v každém, byť i menším městě a všem je velice dobře známá, alespoň z doslechu. Pojďme se nyní podívat na podrobnější profil banky.

Historie a základní informace

Česká spořitelna je akciovou společností s dlouholetou tradicí. Vznikla v roce 1825, kdy se nazývala Spořitelna česká. V roce 1992 byla dle nových pravidel přejmenována na Českou spořitelnu a úspěšně se v českém bankovnictví pohybuje dodnes. Se svými 5,3 miliony klienty patří mezi největší banky v České republice. Od roku 2000 je tato banka členem Erste Group, bankovní skupiny, která má více než 17, 5 milionu klientů v osmi zemích střední a východní Evropy, z nichž je většina členy Evropské Unie. Jejím dlouhodobým cílem je zkvalitňování služeb a zefektivňování svých činností při současném upevňování postavení na trhu. Je orientována na menší klienty, tedy fyzické osoby a malé a střední firmy či města a obce. Financuje také ale velké korporace a poskytuje služby na finančních trzích. Celkově má 664 poboček, 3,5 milionu klientů, 1317 bankomatů a vydala již 3,2 milionu platebních karet.

Ocenění

Obchoduje rovněž s cennými papíry. V soutěži Fincentrum získala v roce 2010 cenu za Banku roku, posedmé v řadě byla zvolena Nejdůvěryhodnější bankou roku a stala se i vítězem v nové kategorii Banka bez bariér. V kategorii Stavební spořitelna roku se na třetím místě umístila Stavební spořitelna České spořitelny. Titul Pojišťovák roku získal Petr Zapletal, generální ředitel Pojišťovny České spořitelny. Podle hodnocení časopisu Global Finance (USA) je Česká spořitelna nejbezpečnější bankou střední a východní Evropy. Byla hodnocena v rámci 500 světových bank ratingovými agenturami Moody´s, Standard and Poor´s a Fitch, a to s ohledem na kapitálovou přiměřenost a objem aktiv finančních ústavů.

Charita

Česká spořitelna se rovněž angažuje v charitativní činnosti. V roce 2002 se stala zřizovatelem Nadace České spořitelny, která se zabývá podporou projektů v oblasti kultury, vzdělávání, vědy, veřejných a sociálních záležitostí, zdravotní péče, charity, komunálních aktivit, sportu a ekologie. Také ze svých finančních prostředků podporuje další charitativní organizace a nadace.

Více informací na: www.csas.cz

Článek Česká spořitelna - profil banky byl publikován 9. listopadu 2011 v 00.00 v rubrice Spoření. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...