Jak vypočítat čistou měsíční mzdu?

Tagy:  čistá mzda, výplata,

Jak vypočítat čistou měsíční mzdu?

Snad každý by rád věděl, jaká je jeho čistá mzda a kolik ve skutečnosti odvádí státu na daních a kolik platí na pojištění. Na internetu je k dispozici množství online kalkulaček, které Vám hravě spočítají, kolik odvádíte jednotlivým subjektům a kolik Vám ve skutečnosti zůstane. Pojďme se ale podívat, jak tato kalkulačka pracuje, resp. co všechno je třeba při výpočtu čisté mzdy zohlednit.

Záloha na daň z příjmu

Nejdříve se počítá záloha na daň z příjmu. Tuto zálohu jsou povinni odvádět ti, kteří mají příjmy nad 5000 Kč a nepodepsali prohlášená k dani a také ti, kteří prohlášení podepsali, ať už mají příjmy jakékoliv. Zálohy nemusí odvádět osoby, které toto prohlášení nepodepsaly a které zároveň mají příjmy do 5000 kč. Toto prohlášení k dani je výhodné, pokud chcete uplatnit slevy na dani .

Jak tuto zálohu vypočítat?

Jak tedy tuto zálohu vypočítáme? K hrubé mzdě přičteme zdravotní pojištění, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel (9% z hrubé mzdy), dále přičteme sociální pojištění, rovněž odváděné zaměstnavatelem (25%). Tím nám vznikne částka superhrubé mzdy (tedy mzdy navýšené o sociální a zdravotní pojištění, které však neplatíte Vy). Tuto částku pak ještě vynásobíme sazbou daně z příjmu (15%) a vyjde nám tzv. záloha na daň. Poté je třeba započítat slevy na dani, na které máte nárok, jestliže jste podepsali prohlášení k dani. Takto můžete získat slevu na poplatníka, důchodce, druhého z manželů bez příjmů ( i ZTP/P), invalidní důchod 1. a 2. stupně, 3. stupně, ZTP/P a studenta.

Čistá mzda

Nyní už můžeme počítat čistou mzdu. K hrubé mzdě tedy odečteme zálohu na daň z příjmu, přičteme slevy na dani, daňové zvýhodnění, odečteme sociální (6,5% z HM, platí zaměstnanec) a zdravotní pojištění (4,5% z HM, taktéž platí zaměstnanec). Výsledkem je čistá mzda, ze které se mohou ve výjimečných situacích odečítat srážky ze mzdy. Pokud máte nižší příjmy a máte daňové zvýhodnění na děti, může se stát, že vaše daňová povinnost bude záporná¸tedy máte nárok na tzv. daňový bonus.

Článek Jak vypočítat čistou měsíční mzdu? byl publikován 31. prosince 2011 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...