Zvýšení minimální mzdy od roku 2016

Tagy:  minimální mzda, mzda 2016

Zvýšení minimální mzdy od roku 2016

Od ledna tohoto roku se opět zvýšila minimální mzda. Pro zaměstnance dobrá zpráva. Je tu ale i skupina lidí, pro které to důvod k radosti není. Jedná se o samoplátce, ti si totiž musí sáhnout hlouběji do kapsy.

Zvýšení minimální mzdy

Od prvního dne roku 2016 došlo k opětovnému zvýšení minimální mzdy. Hodinová min. mzda se zvýšila z 55 Kč na 58,70 Kč. Měsíční minimální mzda byla 9 200 Kč, od tohoto roku se zvýšila na 9 900 Kč. Každý, kdo dostával mzdu ve výši té minimální, je určitě rád, že se mu mzda o pár stokorun zvýšila. Ovšem ne pro všechny je zvýšení minimální mzdy pozitivní věc.

Kdo si připlatí?

Tato novinka není dobrou zprávou pro samoplátce. Jedná se o osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP). Kdo jsou osoby bez zdanitelných příjmů?

  • nezaměstnaní, kteří nejsou v evidenci ÚP
  • ženy nebo muži v domácnosti (kteří nepečují o dítě atd.)
  • studenti studující na SŠ nebo VŠ v ČR, které nebyly MŠMT označena jako soustavná příprava na budoucí povolání
  • absolventi SŠ, kteří po ukončení školy nenastoupí po prázdninách do zaměstnání
  • absolventi VŠ, kteří nenastoupí do zaměstnání měsíc po složení státní závěrečné zkoušky atd.

OSBZ musí odvádět zdravotní pojištění, jehož výše se odvíjí od min. mzdy. Zvýšení min. mzdy tedy vždy způsobí i zvýšení částky, kterou musí samoplátce platit zdravotní pojišťovně. Výše pojistného tvořila minulý rok 13,5 % z minimální mzdy. Pojistné tedy činilo 1 242 Kč, od tohoto roku se už jedná o částku 1 337 Kč.

Přivýdělek v evidenci na ÚP

Máte nějakou brigáda nebo přivýdělek, kde odměna činí méně než polovinu minimální mzdy? Konkrétně tedy v roce 2016 částku 4 950 Kč? Potom se můžete přihlásit na ÚP. A je to určitě dobrý nápad, protože za vás stát zaplatí zdravotní pojištění a vy tím ušetříte.

Úvodní obrázek: @Saigon/flickr.com

Článek Zvýšení minimální mzdy od roku 2016 byl publikován 15. února 2016 v 00.00 v rubrice Novinky a Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...