Zaměstnavatel vám neplatí. Co s tím?

Tagy:  zaměstnání, mzda

Zaměstnavatel vám neplatí. Co s tím?

Dřete se čtyřicet hodin týdně od ráno do odpoledne, nemáte čas na děti ani na záliby a kamarády, jste unavení… Ale dostanete přeci výplatu, ze které zaplatíte nájem, jídlo a ještě třeba něco málo ušetříte na výlet nebo dárek. Ale co když výplatu nedostanete? Jak se v takové situaci zachovat?

1. Řekněte sbohem

Jestliže nedostanete výplatu máte podle Zákoníku práce právo dát výpověď. Pokud nedostanete své peníze do patnácti dní po uplynutí doby splatnosti, dejte okamžitou výpověď. Váš šéf po vás nemůže ani požadovat výpovědní lhůtu.

2. Výpověď podejte písemně

Pokud se pro výpověď rozhodnete, je potřeba ji podat písemně. Ústní je nedostačující. Ve výpovědi uveďte důvod, proč ji podáváte. Pokud výpověď posíláte poštou, tak doporučeně s dodejkou. V případě, že si ji zaměstnavatel nevyzvedne má se za to, že byla doručena a převzata.

3. Vymáhejte dluh

Výpověď už je tedy vyřešená, ale musíte vymoct dluh z vašeho bývalého šéfa. Jestliže to nejde po dobrém, musí to jít po zlém. Což v tomto případě znamená žalobu. K soudu se musí podat návrh na vydání platebního rozkazu, kterým soud nařídí zaměstnavateli zaplatit dlužnou částku. Pokud zaměstnavatel dělá mrtvého brouka, případ se může předat exekutorovi. Ten obstaví zaměstnavateli účty a majetek zpeněží, aby uspokojil vaši pohledávku. Náklady na právníka se přičtou na vrub toho, kdo spor zapříčinil, což je v tomto případě zaměstnavatel.

4. Zaměstnavatel nemůže, zaplatí ÚP

Může se ovšem stát, že je zaměstnavatel na dně a zaplatit vám nemůže. Potom je možné, že podáte návrh na to, aby s ním bylo zahájeno insolvenční řízení. Když se váš zaměstnavatel dostane do insolvence, můžete požadovat dlužnou částku od Úřadu práce. Pokud splníte podmínky, ÚP vám za každý měsíc vyplatí max. jeden a půl násobek průměrné mzdy za minulý kalendářní rok.

Úvodní obrázek: Alan Cleaver/flickr.com

Článek Zaměstnavatel vám neplatí. Co s tím? byl publikován 31. srpna 2015 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...