Brigády pro studenty jsou zase aktuální

Tagy:  brigády, výdělek, přivýdělek, studenti, pracovní agentury, inzeráty

Brigády pro studenty jsou zase aktuální

Blíží se léto a s ním i příležitost pro mladé lidi něco si vydělat. Brigády jsou tak často velmi vítaným zpestřením a hlavně užitečným způsobem trávení volného času.

Zdroje brigád

Zejména začínající brigádníci mohou trošku tápat. Zdrojů brigád se přitom nabízí hned několik, pokud tedy nebereme v potaz přátele a známé, kteří bývají častou vstupenkou do světa brigádníků. Nabízejí se hlavně inzertní servery, případně ještě noviny a jejich přílohy. Internet je ohromným zdrojem nabídek a proto by měl být prvním místem, kde hledat. Spousta firem už si zvykla na internet nabídky umisťovat. Kromě internetu je pak dobré věnovat pozornost i agenturám. Řada pracovních agentur se zaměřuje na krátkodobé práce a různé výpomoci, což je ideální pro mnoho uchazečů. Další možností je osobní oslovování potenciálních zaměstnavatelů, a to ať už na základě vyvěšeného letáku v obchodě o hledání výpomoci nebo zcela nezávisle.

Kvalifikované vs. nekvalifikované

Všechny nabídky lze rozdělit do dvou základních skupin – na práce kvalifikované a nekvalifikované. Těch nekvalifikovaných je podstatně více, ovšem i číslo uchazečů je vysoké. U kvalifikované práce jsou požadovány určité znalosti nebo schopnosti, třeba znalost cizího jazyka může být bránou k vydělaným penězům. Zvláštní oblastí je práce hostesek a promotérů. Ať už se jedná o propagační akci spojenou s konkrétním výrobkem nebo třeba asistenci na veletrhu, pro mnoho mladých lidí se jedná o zajímavou záležitost jak z hlediska financí, tak kvůli náplni práce.

Pozor na podvody

Podvodníků přibývá a oblast brigád toho není ušetřena. Je tedy třeba být ostražitý. První háček může spočívat v náplni práce. Mnoho firem totiž rekrutuje mladé nezkušené lidi na pozice, o které není zájem z různých důvodů. Nejčastěji se jedná o práci podomních nebo pouličních prodejců či operátorů v oblasti telemarketingu. V náplni práce jako takové háček nebývá, horší už je to s odměnou. Velmi často je totiž brigádník placen od kusů prodaného výrobku či podepsané smlouvy, což v reálu může znamenat velmi nízké nebo nulové výdělky. Nepříjemnější je však nechat se zlákat k zaplacení jakýchkoliv vstupních poplatků, s takovou brigádou mohou pak souviset i ztráty.

Brigáda jako praxe

K najití jsou však i takové brigády, které se mohou vyplatit z hlediska zkušeností. Třeba vedení oddílů na dětském táboře nebo pomoc při vystavování faktur může pomoci jak při budoucích studiích, tak i při hledání dlouhodobé brigády nebo zaměstnání.

Článek Brigády pro studenty jsou zase aktuální byl publikován 26. července 2011 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...