Firmy na prodej aneb jak začít podnikat

Tagy:  ready made společnosti, založení firmy, s. r. o., podnikání, předzaložené společnosti, obchodní rejstřík, prodej firem

Firmy na prodej aneb jak začít podnikat

Začátky podnikání často nejsou snadné, takže každá možnost, jak si je ulehčit, je vítaná. Takových usnadnění je celá řada, jedním z nich je bezesporu možnost koupit již založenou společnost.

Koupě již založené společnosti

Mnoho lidí má největší problém ihned v začátku podnikání se založením společnosti. Odhodlat se k tomu zjistit si všechny postupy a skutečně udělat první krok a vydat se na příslušné úřady může být tou největší překážkou. Ta je však velmi snadno překonatelná díky možnosti koupit již založenou společnost. Nejen že odpadne nutnost zjišťovat si potřebné informace, také ale mizí veškeré papírování a jednání s úřady. Kromě toho může být pro mnohé zásadní, že lze koupi realizovat okamžitě a se společností lze již velmi brzo nakládat dle vlastních potřeb. Ta první výhoda je důležitá pro ty, kteří se nemohou „rozhoupat“ a do založení společnosti se skutečně pustit, ta druhá zaujme všechny ty, kteří potřebují společnost rychle a snadno.

Firmy na prodej

Firmy na prodej jsou dnes již poměrně běžně nabízeny. Nabídka je díky tomu docela zajímavá a kdo firmu koupit potřebuje, jistě si vybere dle svých požadavků.

Obecně lze firmy na prodej rozdělit na firmy s historií a bez historie. Do té první skupiny patří skutečné firmy založené za účelem podnikání, které z nějakého důvodu jejich majitel chce prodat. Často se jedná o „mrtvé“ firmy, které během posledních let neprovozovaly žádnou činnost, přesto však mohou být zajímavé pro určitou skupinu budoucích podnikatelů. Naproti tomu stojí tzv. ready made společnosti. Ty byly založeny výhradně za účelem prodeje. Od toho se odvíjí lidově řečeno čistý štít společnosti. Nemá tedy žádnou skutečnou historii, jedná se o firmu existující pouze papírově.

Ready made společnosti

Jak již bylo řečeno výše, hlavní výhodou ready made společností je jejich připravenost k okamžitému prodeji. Obchod lze jednak realizovat ihned, v případě transakce s kvalitním partnerem si klient také může být jistý tím, že je společnost opravdu bez historie a tudíž nevyvíjela obchodní činnost, která by ji mohla zatížit.

Ready made společnosti jsou dnes běžně nabízené mnoha firmami. Stále oblíbenější je nakupovat společnost přes internet. Důležité samozřejmě je zjistit si předem veškeré informace, ověřit si, od koho budeme firmu kupovat, a také si zajistit všechny údaje vztahující se k výdajům spojeným s transakcí.

Článek Firmy na prodej aneb jak začít podnikat byl publikován 16. června 2011 v 00.00 v rubrice Podnikání. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...