Svěřili jste prodej nebo koupi nemovitosti realitce? Kontrolujte ji!

Tagy:  prodej nemovitosti, realitní kancelář

Svěřili jste prodej nebo koupi nemovitosti realitce? Kontrolujte ji!

Prodáváte nemovitost a rozhodli jste se využít služeb realitní kanceláře? Realitce musíte samozřejmě zaplatit za prodej provizi, ale dejte si pozor jaké služby vám za provizi nabídne. Kvalita i množství služeb se u jednotlivých kanceláří výrazně odlišují.

Realitku dobře vyberte

Představte si, že prodáváte byt za milion korun. Provize bývá kolem 3 %. V tomto případě tedy zaplatíte za prodej provizi 30 000 Kč. V některých případech zaplatíte za to, že zájemci volají makléřovi, který jim byt ukáže. A to je vše. Nepřipadá vám to za 30 000 Kč trochu málo? Pravděpodobně byste to zvládli také. Dejte si také pozor na četnost inzerátů, které makléř vytvořil.

Než realitku vyberete, oslovte jich více. Nechte si od každé přesně vysvětlit kroky, jak postupuje při prodeji nemovitosti. Jaké služby nabízí a důležitá je samozřejmě i výše provize. Nezapomeňte se zeptat ani na to, zda budete platit ještě něco dalšího kromě provize – poplatky atd.

Práci realitky kontrolujte

Práci realitní kanceláře kontrolujte a nebojte se ozvat. Je nutné hlídat, jestli je vaše nemovitost aktivně nabízena a na jejím prodeji se opravdu pracuje. Uveřejnění na jednom realitním serveru je opravdu málo. Pozornost ale zaslouží i kontrola rozsahu a kvality služeb. Abyste měli co kontrolovat, je nutné se nejdříve předem domluvit na výši provize a hlavně na konkrétních službách, které chcete.

Co realitní kancelář může nabídnout?

Nikde není přesně určeno co vám musí za provizi realitka zajistit. Jednat se může o služby fotografa, který vaši nemovitost nafotí, homestaging – aranžování nemovitosti, inzerci na serverech, reklamní plachtu nebo ceduli přímo na nemovitosti, vytvoření smluvní dokumentace, úschovu kupní ceny, poplatky na katastru, vypracování daňového přiznání a mnoho dalších služeb.

Úvodní obrázky: Jeramey Jannene/flickr.com

Článek Svěřili jste prodej nebo koupi nemovitosti realitce? Kontrolujte ji! byl publikován 2. listopadu 2015 v 00.00 v rubrice Investice. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...