Kdo šetří, má za tři! Víte, jak snížit náklady na ohřev vody?

Kdo šetří, má za tři! Víte, jak snížit náklady na ohřev vody?

Žijeme v době, kdy si bez teplé vody – stejně jako třeba elektřiny – neumíme představit život. Stinnou stránkou jsou bohužel nezanedbatelné náklady na ohřev vody, které představují významnou „minusovou“ položku v rozpočtech domácností. V průměru totiž zahrnují 20–25 % výdajů, které běžná rodina investuje do energií, přičemž u pasivních domů je toto číslo až dvojnásobné. Šetrným a racionálním chováním však lze tyto výdaje významně snížit. Stěžejní roli přitom hraje vhodně zvolený způsob ohřevu vody.

Průtokové ohřívače: Skvělá volba nejen do chat či chalup

První možností jak v domě nebo bytě ohřát vodu představují průtokové ohřívače, které mohou být buď elektrické, nebo plynové. Své hlavní využití nacházejí v domech, kde k ohřevu dochází elektrickou energií a také chatkách a chalupách, kde k ohřevu vody na sprchování apod. nedochází vůbec. V létě při vysokých teplotách je v takových obydlích zbytečné ohřívat celý bojler. Na druhou stranu, v kuchyni potřebujete ohřátou vodu prakticky kdykoliv sáhnete na baterii. A právě zde vám prokáže dokonalou službu průtokový ohřívač. Komu by se chtělo kvůli každé maličkosti ohřívat vodu na sporáku nebo v konvici, no ne?

Elektrické průtokové ohřívače

Průtokové ohřívače poháněné elektřinou dokáží eliminovat teplotní výkyvy a voda se ohřeje prakticky okamžitě. Tyto plusy v rychlosti ohřevu jsou vykoupeny nutností vyššího příkonu oproti zásobníkům a nad příkon 3,5 kW napojení na třífázový proud. Tímto způsobem lze ohřát množství vody, které je přímo závislé na instalovaném příkonu konkrétního ohřívače; můžete si totiž stejně dobře pořídit „obra“, který s příkonem 27 kW ohřeje za minutu 13 litrů, a stejně tak malý ohřívač s efektivním průtokem 1,7 l za minutu. Elektrické ohřívače jsou populární zejména v menších domácnostech. Jiné, byť třeba z dlouhodobého hlediska úspornější způsoby ohřevu mají totiž dlouhou ekonomickou návratnost prvotní vysoké investice.

Úspora spočívá v tom, že elektrické průtokové ohřívače neohřívají vodu na nejvyšší teplotu, ale pouze na takovou, kterou potřebujete. Díky tomu uspoříte velkou část energií. Ohřev neprobíhá neustále, ale pouze v okamžiku, kdy vodu spustíte. Teplou vodu máte k dispozici okamžitě a nemusíte čekat, než se odtočí studená voda ze vzdáleného zásobníku.

Vyzkoušejte například praktický průtokový ohřívač Wterm DELPO 3,5 DP. Jeho příkon 3,5 kW dokáže při průtoku 1,7l/min zahřát vodu o 30 °C.

Bojlery aneb notoricky známá a nestárnoucí klasika

Nejčastěji v domácnostech narazíme na bojlery, celým názvem „zásobníkové ohřívače vody“. Zásobníkové ohřívače dále rozlišujeme na ty s přímým ohřevem a nepřímým ohřevem. Bojlery s přímým ohřevem vodu zahřívají při spalování plynu nebo ohříváním od elektrické topné vložky. Bojlery s nepřímým ohřevem vody mají tu výhodu, že je lze napojit na libovolný kotel nebo jiný zdroj tepla např. tepelné čerpadlo, solární ohřev.

Co do umístění máte při koupi možnost výběru z:

  • závěsný svislý,
  • závěsný horizontální,
  • stacionární,

Pokud máte vyšší stropy, je nejlepší variantou zvolit bojler, který je možné instalovat do vodorovné (horizontální) polohy. V takovém případě jej můžete umístit v koupelně nebo třeba technické místnosti pod strop a následně jej překrýt sádrokartonem, pamatujte však na přístup k výměně ochranné anody. Jednak ušetříte místo, a jednak vám zásobník nenaruší interiér.

Důležitá je velikost bojleru. Obecně počítejte, že denní spotřeba teplé vody ohřáté na cca 55 °C činí mezi 50 a 80 litry na osobu. Záleží tak zejména na velikosti domácnosti a počtu v ní žijících osob. Paleta pro výběr je skutečně široká. Existují jak maličké 30l bojlery, které se hodí např. do malé chatky, ale i objemné kolosy, které umí i za 5 hodin přeměnit stovky litrů studené vody na teplou.

Hlavní předností je akumulace teplé vody. Bojler ohřívá vodu v noci, kdy odebíráte elektřinu v levnějším tarifu. Během dne pak můžete vodu čerpat na vícero odběrných místech (dřez, umyvadlo, sprchový kout, vana atd.). Když teplou vodu bezezbytku spotřebujete, spustí se bojler i během dne, byť za úplně jinou cenu než v noci v závislosti na konkrétním tarifu.

Základní vlastnosti pro rozhodnutí

  • zásobníkový ohřívač = nízký instalovaný příkon, vysoká výstupní teplota vody, omezený objem teplé vody (časová prodleva na dohřátí)
  • průtokový ohřívač = vyšší instalovaný příkon, teplota vody závislá na průtoku a na instalovaném příkonu konkrétního ohřívače, neomezený objem teplé vody

Můžete vyzkoušet například Wterm FAFU 5 DP – malý beztlaký zásobník, u kterého se dá nastavit teplota vody pomocí termostatu. Díky příkonu 1500 W dokáže tento zásobník ohřát vodu z 15 °C na 80 °C během 20 minut. K němu je dodána příslušná stojánková páková baterie.

Solární ohřev vody? Pomoci může i dotace Nová zelená úsporám

Ohřívat vodu lze i za pomoci solární technologie. Pro zajištění ohřevu vody pro typickou rodinu o dvou dospělých a dvou dětech jsou zapotřebí 3 kolektory pracující na principu fototermiky. Budeme-li se bavit čistě o užitkové vodě, využijete „soláry“ zhruba 6 měsíců v roce, a to od dubna do září. Plusem je, že ploché vakuové kolektory fungují i při nízkých teplotách, a navíc je lze snadno kombinovat s dalšími zdroji, typicky plynem nebo elektřinou. O regulaci se v závislosti na teplotě postará sama technika.

Pokud byste chtěli pomocí solárních panelů i částečně topit, museli byste investovat do cca 6 kolektorů. Tento způsob vytápění je vhodný pro moderní, nízkoenergetické a pasivní (eventuálně i polopasivní) domy s dokonalou izolací. Pokud vaše stavba toto kritérium splňuje a výkon termického systému bude vhodně dimenzovaný, máte všechny předpoklady pro to, aby se vám vysoká vstupní investice v budoucnosti vrátila. Jestliže uvažujete o pořízení solárního řešení, velkým lákadlem je aktuálně možnost využít až do roku 2021 dotaci Nová zelená úsporám.

Základní pravidla pro každodenní nakládání s teplou vodou

Bez ohledu na použité technologie můžeme nemalé finanční prostředky ušetřit každodenním chováním a způsobem nakládání s teplou vodou.

Moderní sprchové hlavice a perlátory

„Pusťte chlup“ a vyměňte staré, nehospodárné baterie za nové. Pomocí pákových se snadno reguluje množství vody, a na termostatických teplotu dokonce jen nastavíte a ona ji reguluje sama. Ušetříte za vodu, která zbytečně proteče bez užitku během toho, kdy nastavujete vhodnou teplotu. Uvádí se, že zatímco staré baterie za minutu vyčerpají kolem 20 l vody, ty moderní s propracovanou regulací za stejnou dobu vypustí cca 10–15 litrů. Zároveň touto úsporou mnohdy vyřešíte problém s nedostatečnou kapacitou bojleru. Tuto investici však při použití sofistikovaného řešení průtokovým ohřívačem nemusíte absolvovat, neboť požadovanou teplotu si nastavíte přímo na ohřívači jako například u typu EPPE.

Skvěle umí posloužit i perlátory, tedy malá zařízení s pořizovací cenou v řádech desetikorun, která se starají o souvislý proud vody po cestě z kohoutku, a to bez protékání po jeho vypnutí. Návratnost je okamžitá.

Sprchování vs. koupání

4×. Tolikrát je sprchování ekonomičtější než koupání ve vaně. Pokud ale trváte na koupeli, alespoň si ji každý den nenapouštějte plnou. Ve sprše pak pomůže ušetřit tzv. škrticí kroužek v hadici, a to až o 25 %.

Čištění zubů

Během čištění zubů mějte vypnutý kohoutek a zapněte vodu pouze na opláchnutí kartáčku a následné omytí obličeje nad umyvadlem. Ideálně se pak dostanete na hodnotu cca 0,4–0,6 l spotřebované teplé vody na jedno vyčištění.

Mytí nádobí

Základem úspory při mytí nádobí je nová myčka, která pracuje efektivně, nikde neteče atd. Pokud z nějakého důvodu preferujete ruční mytí, napusťte si nejprve plný dřez a poté začněte s umýváním nádobí. Pod tekoucí vodou jej na závěr už pouze opláchněte.

Kde nešetřit?

Mytí rukou je základ hygieny a našeho zdraví. Tady nešetřete a ruce si vždy omyjte pořádně mýdlem a teplou vodou.

Článek Kdo šetří, má za tři! Víte, jak snížit náklady na ohřev vody? byl publikován 2. srpna 2019 v 00.15 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...