Jak šetřit v domácnosti? - 1. část

Tagy:  domácnost

Články v sérii

  1. Jak šetřit v domácnosti? - 1. část
  2. Jak šetřit v domácnosti? - 2. část
Jak šetřit v domácnosti? - 1. část

V domácnosti se denně spotřebuje mnoho elektřiny, plynu a také vody. Určitě jste už někdy přemýšleli o tom, že musíte svou spotřebu snižovat. Máme pro vás pár triků, které vám mohou uspořit alespoň několik stokorun, ale také šetřit přírodu.

Zrádná koupelna

Koupelna je místnost, kde spotřebováváte nejen elektřinu, ale především vodu – mnoho vody! Pokud si každý den napustíte vanu jedná se o 200 až 250 litrů vody. Spočítejte si kolik vody spotřebujete, pokud jste třeba tříčlenná rodina a každý z vás si každý den napustí vanu. Takže první rada je jasná – sprchujte se. Jedna minuta ve sprše znamená spotřebování asi 12 litrů vody. Dobré také je, když si pořídíte úspornou sprchovou hlavici. Proud vody je silný, ale vody spotřebujete méně. Přitom cena této hlavice je cca 200 až 400 Kč. Až se budete ve sprše mydlit nebo mýt hlavu, zastavte vodu. Je zbytečné, aby při mydlení tekla. Moderní sprchy mají tlačítko – stop ventil.

Kromě vody se v koupelně spotřebovává i elektřina. Tím, že si tam občas vyfoukáte vlasy fénem nebo muž oholí tvář holícím strojkem mnoho elektřiny nespotřebujete. Největším problémem je pračka. Prádlo perte pouze pokud máte pračku plnou. Také perte na úsporné programy při nižších teplotách. Pokud je to možné tak bez vyváření, které spotřebuje spoustu energie.

Jak ušetřit v kuchyni?

V kuchyni je největším problémem spotřeba elektřiny. Není se čemu divit, protože zde najdeme mnoho spotřebičů – myčku, lednici, mrazák, troubu, mikrovlnku, rychlovarnou konvici a další. Co dělat, abyste uspořili?

V první řadě si pořiďte spotřebiče v energetické třídě A, ale pozor dokonce už ani A nezaručuje nejúspornější třídu. Musíte také sledovat značky plus, takže zcela nejlepší je kategorie A+++. Vařte v tlakovém hrnci a nebo alespoň v hrnci s pokličkou. Také dohlédněte na to, abyste měli správnou velikost hrnce – tedy aby vyhovoval velikosti plotýnky. Při pečení můžete troubu vypnout dříve, pokrm se dopeče i ve vypnuté.

Úvodní obrázek: williamskitchen­bath/flickr.com

Článek Jak šetřit v domácnosti? - 1. část byl publikován 11. února 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...