Buďte chytří a vařte úsporně

Tagy:  domácnost, energie

Buďte chytří a vařte úsporně

V posledních letech se zdražuje téměř vše na co si vzpomenete. Proto je dobré znát triky, které vám ušetří nějakou tu korunu při obyčejných činnostech. Co třeba vaření? Víte, jak vařit chytře a ušetřit při něm? Triků existuje hned několik.

Vařte s pokličkou a na správné plotýnce

Vaříte bez pokliček? To je ovšem veliká chyba. Spousta energie vám uniká do vzduchu, takže nejen že vaření trvá déle, ale vyjde vás na víc peněz. Pokličky byste proto měli určitě používat. Je to ekonomické i ekologické. Důležitý je i výběr správné velikosti plotýnky. Tedy velikost hrnce by měla odpovídat velikosti plotýnky. Pokud bude plotýnka větší, energie vám bude utíkat zbytečně do prázdna. Jestliže zvolíte správnou velikost, určitě ušetříte. Zvolíte-li plotýnku o 2 cm širší než je dno hrnce, přijdete až o 20 % energie. Pokud tuto chybu děláte často, můžete tím přijít o opravdu nemalé peníze.

Vodu předehřejte a nezapomeňte na zbytkové teplo

Napustíte studenou vodu do hrnce a pak čekáte dlouhé minuty než se začne vařit? Chyba! Tento postup je neúsporný. Práci si můžete ulehčit a urychlit velmi jednoduše. Vodu si předehřejte v rychlovarné konvici. Potom ji už vřelou nalijete do hrnce a za okamžik můžete začít vařit. Všichni víme, že elektrický sporák zůstává teplý i po vypnutí. Vypněte ho tedy klidně ještě před úplným dovařením jídla, které samo dojde. A pokud jste ho zapomněli vypnout dříve než se jídlo dovařilo, můžete teplo také zužitkovat. Dejte na teplou plotýnku hrnec s vodou, kterou můžete využít třeba k úklidu.

Investujte do indukce

Chystáte se vyměnit sporák? Pak si pořiďte indukční varnou desku. Princip indukce je založen na tom, že hřeje pouze tam, kde je hrnec. Teplo tedy neuniká okolo hrnce. Navíc vaření na indukci je nejen úsporné, ale také rychlé.

Úvodní obrázek: Martin Belam/flickr.com

Článek Buďte chytří a vařte úsporně byl publikován 28. března 2016 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...