Podomní prodejci energií a jejich triky

Tagy:  energie, prodejce

Podomní prodejci energií a jejich triky

Jistě už jste se setkali s podomními prodejci energií? Zazvoní vám na dveře se smlouvou v ruce. Máte podepsat nebo ne? Někteří bývají pěkně otravní až neslušní. Jestliže jste pod nátlakem podepsali, není se čemu divit, ale s úsporami nepočítejte.

Kde se vzali?

Podomní prodejci tu byli vždy. Ale ti s energiemi se objevili až před pár lety. Jejich činnost se rozvinula od doby rozšíření dodavatelů energií na trhu. Konkurence je veliká a dodavatelé mají podomní prodejce jako jeden ze způsobů, jak získat zákazníka.

Triky prodejců energií

Většina z věcí, které vám prodejce poví, jsou lži. Prvním nepravdivým tvrzením je, že vám prodejce bude nabádat ke změně distributora. Nesmysl. Distributora změnit nejde. Změní se jen dodavatel. Vrcholem všeho je potom pokus vás přesvědčit s kalkulačkou v ruce, že ušetříte tolik a tolik peněz za rok. Porovnat ceny různých distributorů si můžete v klidu na internetu, kde vás nebude nikdo nikam tlačit s vidinou vysoké provize. A věřte, že podomnímu prodejci na tom, jestli opravdu ušetříte příliš nezáleží.

Dalším trikem je změna smlouvy. Vy ještě nemáte tu novou výhodnější smlouvu? Ta vaše současná je nevýhodná a všichni už ji změnili. Takhle nějak budou asi znít slova podomního prodejce. Možná se necháte zlákat k podpisu, protože každé páté slovo bude „výhodná“. Ale jelikož na chodbě před dveřmi se všechno řeší rychle, ani se vlastně nestačíte dozvědět v čem ta výhodnost spočívá. V ničem.

Podepsat, nebo ne?

Otázkou je spíše proč? Proč byste podepisovali smlouvu někomu, kdo přijde k vám domů bez pozvání? Pokud budete chtít změnit dodavatele atd. můžete si to přece vyřídit sami. Vidíte naopak výhodu v tom, že nemusíte nikam chodit? Ale stojí to opravdu za to?

Máte problém prodejce odmítnout, protože na to nemáte náturu? Požádejte prodejce třeba o materiály s tím, že si je prohlédnete. Můžete ho také poprosit o vizitku s tím, že pokud si to rozmyslíte, zavoláte mu.

Úvodní obrázek: Jenny Ondioline/flic­kr.com

Článek Podomní prodejci energií a jejich triky byl publikován 6. července 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...