Co způsobuje růst cen elektřiny na burze

Tagy:  energie, růst cen elektřiny, energie na burze, odstávka elektráren ve Francii

Co způsobuje růst cen elektřiny na burze

Od letošního srpna roste cena elektřiny neustále nahoru. Co způsobilo tento růst a můžeme v budoucnu očekávat její pokles?

Prvním z důvodů je nedostatečná produkce elektřiny z našich elektráren. Český trh přišel kvůli nedostatku zdrojů o polovinu produkce ve svých jaderných elektrárnách a ty uhelné jsou pod palbou poptávky z maďarského trhu, který měl omezenou produkci elektřiny na Balkáně.

Dalším důvodem je také zahraniční trh, a to konkrétně prodloužení odstávek elektráren na Slovensku a ve Francii.

Faktory ovlivňující růst cen elektřiny

Elektrárna TřeboviceElektrárna Třebovice Autor: iPNFoto.cz

S rostoucí cenou uhlí, roste i cena elektřiny, a to hlavně na německém trhu, který je uhlí velmi závislí a určuje cenu elektřiny ve svých sousedních státech.

Ve francouzských jaderných elektrárnách probíhá řada bezpečnostních kontrol, kvůli kterým vznikly odstávky. Proto by se předešlo situaci z minulého roku, kdy se omezila produkce z francouzského jádra, přišlo chladné počasí a tím pádem byly obnovitelné zdroje prakticky odstaveny, rozhodl evropský trh o dalším růstu cen.

Faktory ovlivňující pokles cen elektřiny

ElektrárnaElektrárna Autor: Jirka

Vzhledem k tomu, že se odstávka jaderných elektráren ve Francii zkrátila, neměl by být nadále růst cen tak markantní, jak se očekávala.

V plánu jsou také velké dodávky z větrných elektráren v Německu.

Vývoj cen

Růst cen se zastavil v polovině září díky postupnému návratu konvenčních zdrojů do sítě a zklidnění situace v Maďarsku. Na začátku října se začala cena opět zvedat, až společně s uhlím dosáhla maxima. V současnosti, po informaci o zkrácení odstávek v jaderných elektrárnách ve Francii, se ale situace trochu zklidnila.

Co můžeme očekávat

Elektrické vedeníElektrické vedení Autor: George Pankewytch

Cena uhlí je pro cenu elektřiny určující a ta se již 4. roky drží skoro maxima. Stejně důležitá je i poptávka z Číny a okolních zemí, která je stále silná. Razantní pokles cen se tedy neočekává. Mírnou spásou je vývoj ve Francii, budou-li reaktory vráceny do provozu, můžeme očekávat pokles cen až začátkem roku 2018. V opačném případě, tedy zdržení odstávek proti plánu a tuhá zima však povedou k dalšímu růstu cen.

Článek Co způsobuje růst cen elektřiny na burze byl publikován 31. října 2017 v 08.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...