Od ledna se zdražila voda. O kolik?

Tagy:  voda, domácnost

Od ledna se zdražila voda. O kolik?

V letošním roce si budeme muset připlatit za vodu. Ceny se liší podle regionu a jsou ovlivněny i evropskými dotacemi a způsobem úpravy. Kde zdražení příliš nepocítíte a kde naopak zaplatíte nepříjemně dost navíc?

Jaký bude nárůst cen?

Průměrně se cena vody letos zvedla asi o 2 až 3 %. Najdeme lokality, kde je nárůst cen nulový i místa, kde cena vzrostla o více než 10 %. Nárůst cen vodného a stočného je individuální. Záleží na lokalitě a hlavně potřebě obnovy vodárenské infrastruktury (náklady na výstavbu a údržbu sítí), která ceny výrazně zvýší.

Investice, dotace i chemikálie

Jsou oblasti, kde se cena vody drží dlouhodobě na stejné úrovni nebo se zdražuje jen velmi málo. Je to způsobeno tím, že se neinvestuje do infrastruktury. K obnovení infrastruktury musí ale logicky jednou dojít. Potom také automaticky přijde skokové zdražení. V některých případech cenu vody výrazně zvyšují i dotace od EU. Žadatel se přijetím dotace zavazuje, že splní tzv. finanční model, který často předepisuje výrazný nárůst cen. Některé regiony se proto rozhodly, že se obejdou bez dotací.

Velmi výrazně ovlivňují cenu vodného a stočného ceny technologií a chemikálií, které se používají k úpravám vody. Některé společnosti začaly v posledních letech využívat více povrchových zdrojů vody, u těch se musí odvádět povodím vyšší poplatky než u státu z podzemních vod.

Rozdíly mezi regiony

Mezi regiony existují velké cenové rozdíly. V Praze tento rok voda zdraží cca o 2,4 % a tak Pražané zaplatí za vodu 77,66 Kč za kubík pitné vody. V Plzni cena vody atakuje hranici stokoruny za kubík. Konkrétně jde o cenu 98,97 Kč, došlo zde ke zdražení o téměř 8 %. Na severu Čech zdraží vodné a stočné pro tento rok o 3,9 %. Severočeská vodárenská společnost, která zásobuje vodou obyvatele Ústeckého a Libereckého kraje, letos zvýší cenu téměř o 4 Kč na metr krychlový. Domácnosti budou platit něco málo přes 96 Kč s DPH. Na druhém konci republiky v Ostravě bude cena za kubík vody 74,64 Kč, cena se zde zvýší jen o 1,1 %.

Úvodní obrázek: fishyfish_arca­de/flickr.com

Článek Od ledna se zdražila voda. O kolik? byl publikován 16. března 2015 v 21.30 v rubrice Novinky a Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...