Pojištění pilotů aneb bez čeho do kokpitu neusedat

Tagy:  pojištění, pilot, cestovní pojištění

Pojištění pilotů aneb bez čeho do kokpitu neusedat

Tak je to tady. Léto klepe na dveře, teploty příjemně stoupají a v práci myslíme už jen na to, jak si odpočineme na dovolené. Hitem jsou stále pláže a povalování se na nich, nicméně stále více lidí volí po prosezeném roce v kanceláři aktivnější druh dovolené. Mnoho z nás chce také vehnat do žil trochu adrenalinu, a tak volí zážitkové zájezdy či riskantnější sporty. Společnost obecně bohatne, služby zlevňují, a tak se kromě golfu a jízdy ve sportovních autech dostává do kurzu vlastnění pilotní licence. Nemusíte totiž letadlo vlastnit, můžete si ho půjčit. A s „řidičákem na letadlo“ se pak jen kocháte výhledem a pocitem svobody vysoko nad starostmi běžného dne.

Co vše pojistit?

Dejme tomu tedy, že budete jeden z nadšenců a pilotní licenci si uděláte. Létání je dnes jedním z nejbezepečnějších způsobů dopravy. No jo, ale co když se něco stane? Co když letadlo poničíte, spadnete s ním, v lepším případě si jen polámete nohy, a letadlo bude na odpis? Samozřejmostí by mělo být pojištění. Pojištění pilotů je trošku specialitkou, ale není to nic, co byste u nás nesehnali. Měli byste pojistit sebe, zodpovědnost za škody Vámi způsobené a doporučujeme k tomu přihodit i cestovní pojištění. Základem by mělo být životní pojištění, které vám zaručí plnění v případě, že se cokoli stane s vámi. Částka na smrt by měla odpovídat vašim finančním závazkům, úrazy a invaliditu doporučujeme pojistit hodně vysoko.

Vyhlídkové lety jsou dnes velmi populární, foto: Cory W. WattsVyhlídkové lety jsou dnes velmi populární, foto: Cory W. Watts

Pojištění pilotů sjednává např. Ergo.cz. Na webových stránkách najdete šikovnou kalkulačku, kde si můžete sestavit pojištění přímo na míru. Pojištění odpovědnosti pilota za škody způsobené na vypůjčeném letadle má volitelný limit pojistného, tedy můžete volit mezi částkami 50 – 600 000 Kč. Spoluúčast je vždy 10 %, nehledě na to, na jak velkou částku jste událost pojistili. Pojištění může být na dobu určitou nebo na dobu neurčitou s každoročním automatickým prodloužením. Doporučujeme ale vždy alespoň jednou za dva roky omrknout, zda se nedá pojištění udělat levněji nebo výhodněji i jinde. S letadly je to navíc podobné jako s auty – když nebouráte, máte to levnější. Vše se dá sjednat online, takže čekání a papírování na pobočce se vyhnete, platnost je za určitých podmínek okamžitá. Důležitý je fakt, že toto pojištění platí pouze v případě, že si letadlo vypůjčíte, nikoli pokud je vaše.

létejte s jistotou, foto: Alec Wilsonlétejte s jistotou, foto: Alec Wilson

Cestovní pojištění

Nedá nám, abychom vám před létem nepřipomněli, že důležitou součástí všech výprav do zahraničí by mělo být cestovní pojištění. Spousta lidí podceňuje rizika a výdaje spojené se zahraničními úrazy a nemocemi. Nezapomeňte, že v cizině vaše investiční životní pojištění nemá zdaleka takový záběr jako doma. Přejeme Vám fajn léto a těm, kteří ho chtějí trávit ve vzduchu, mnoho šťastných nalétaných kilometrů bez nehody.

Článek Pojištění pilotů aneb bez čeho do kokpitu neusedat byl publikován 29. května 2016 v 21.45 v rubrice Pojištění. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...