Nemáte práci? Jak přijít k penězům?

Tagy:  úřad práce, zaměstnání

Nemáte práci? Jak přijít k penězům?

Nemáte práci a potřebujete někde vzít peníze. Pokud splňujete podmínky, dostanete podporu v nezaměstnanosti. Podporu můžete získat i v případě, že se rozhodnete účastnit se rekvalifikace.

Získejte podporu v nezaměstnanosti

Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který byl za poslední 2 roky před zaevidováním do evidence na ÚP alespoň 12 měsíců zaměstnán.

Jak se podpora v nezaměstnanosti vypočítá? Z předchozího čistého příjmu. V prvních dvou měsících je podpora 65 % předchozího příjmu, v následujících dvou měsících činí podpora 50 % příjmu a v dále je to 45 % předchozího příjmu. Podpora v nezaměstnanosti je poskytována v různé délce, která je ovlivněna věkem občana. Pokud se jedná o osobu mladší 50 let má nárok na pobírání podpory v délce max. 5 měsíců. U osob ve ve věku 50 až 55 let se podpora může pobírat max. 8 měsíců. Pokud jste starší než 55 let máte právo na podporu nejdéle 11 měsíců. Pokud byl pracovní poměr ukončen výpovědí nebo dohodou, náleží zaměstnanci podpora ve výši 45 % příjmu.

Maximální výše podpory v nezaměstnanosti může být 14 604 Kč za měsíc, pokud žádost o podporu byla podána v roce 2015.

Existuje také podpora při rekvalifikaci

Finanční podporu můžete získat i při rekvalifikaci. Jedná se o 60 % průměrného čistého výdělku. Tato podpora je vyplácena po celou dobu trvání rekvalifikace. Maximální výše podpory, kterou můžete při rekvalifikaci dostat je 0,65násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. a 3. čtvrtletí. Nejvýše může tato částka vystoupat v roce 2015 na hodnotu 16 367 Kč měsíčně.

Můžete mít i malý příjem

Na ÚP můžete být evidováni i v případě, že máte příjem. Výše tohoto příjmu je ovšem omezená. Měsíční přivýdělek nesmí přesáhnout polovinu minimální měsíční mzdy. V tuto chvíli činí min. mzda 9 200 Kč. Pokud tedy pracujete třeba na základě dohody o provedení práce a máte příjem méně než 4 600 Kč za měsíc, můžete klidně zůstat přihlášeni na ÚP, kde za vás platí zdravotní pojištění.

Úvodní obrázek: Boris Kasimov/flickr.com

Článek Nemáte práci? Jak přijít k penězům? byl publikován 21. prosince 2015 v 00.00 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...