Jak sjednat povinné ručení?

Tagy:  povinné ručení, pojištění vozidel, zelená karta, havarijní pojištění

Jak sjednat povinné ručení?

Jak sjednat povinné ručení?

Každý automobil v české republice musí být ze zákona pojištěn. Tomuto pojištění se říká povinné ručení, a jak už z jeho názvu vyplývá, skutečně se placení nevyhnete. Informace o něm naleznete na webu iruceni.cz. Povinné ručení je vlastně pojištění za škody způsobené motorovým vozidlem. Cena povinného ručení se utváří zhodnocením typu vozidla, objemu motoru, průběhem předchozího pojištění a účelem, ke kterému je vozidlo používáno. Některé pojišťovny také zohledňují výkon vozu, stáří vozu, bydliště pojistníka, zda jde o soukromou osobu, podnikatele, ZTP, ZTP/P či lékaře. Na internetu lze najít spousty kalkulaček na výpočet výše povinného ručení, které vám zjistí cenu, na kterou byste měli své auto pojistit a výši měsíčních splátek. Často tímto způsobem ušetříte. Kalkulačka povinného ručení ZDE, vám dle vámi zadaných kritérií vygeneruje také konkrétní nejvhodnější pojišťovnu, do které můžete jet sjednat pojištění buď osobně, nebo je možné vyplnit elektronický formulář přímo na jejích stránkách. Ten pak zašlete na adresu pojišťovny a ta vám odpoví do dvou dnů návrhem nejvhodnějšího produktu. Pokud souhlasíte, odešlete zpět pojišťovně podepsanou smlouvu, uhradíte částku a obdržíte zelenou kartu a v případě některých pojišťoven také věcné bonusy ve formě např. lékárničky, trička, atd.

Havarijní pojištění

Kde končí povinné ručení, začíná havarijní pojištění. Havarijní pojištění kryje škody způsobené provozem vozidla. Tyto škody jsou nejčastěji způsobeny vlastní vinou na vlastním vozidle, ale i na vozidlech cizích, cizím majetku, atd. Toto pojištění kryje také škody způsobené vandalismem, přírodními živly či krádežemi. Havarijní pojištění funguje na systému spoluúčasti, tzn. pokud způsobíte škodu na svém vozidle, pojišťovna vám ji sice uhradí, ale bude po vás požadovat spoluúčast. Tedy musíte vždy zaplatit buď procentní částku, nebo absolutně danou sumu. Při menších nehodách nemusí ani krytí pojišťovnou tuto částku přesáhnout, proto je vždy nutné uvážit možnosti spoluúčasti na havarijním pojištění, protože ne vždy se skutečné plnění vůbec vyplatí. cenu havarijního pojištění tvoří zejména cena a typ vozidla, zabezpečení , výše spoluúčasti, rizikovost daného místa a věk řidiče.

Článek Jak sjednat povinné ručení? byl publikován 16. srpna 2012 v 11.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...