Povinné ručení - jak si ho zařídit?

Tagy:  povinné ručení, pojištění vozidel, zelená karta

Povinné ručení - jak si ho zařídit?

Povinné ručení

Povinné ručení je ze zákona povinné pro všechna motorová vozidla, která mají státní poznávací značku, technický průkaz nebo jsou využívány k provozu na veřejných komunikacích. Povinné ručení je jinými slovy pojištění za škody způsobené provozem motorového vozidla. Cena povinného ručení je ovlivněna typem vozidla, objemem motoru, průběhu předchozího pojištění či účelem, ke kterému je vozidlo používáno. Některé pojišťovny také přihlížejí k výkonu vozu, stáří vozu, bydlišti pojistníka, zda jde o soukromou osobu, podnikatele, ZTP, ZTP/P či lékaře. Pojišťovny se předhánějí v poskytování dodatečných asistenčních služeb ke sjednanému povinnému ručení. Zde si ale všímejte nabídek všech pojišťoven, některé tyto služby nabízejí zdarma, jiné za příplatek. Liší se také dobou trvání.

Jak povinné ručení sjednat?

Nabídka pojišťoven na trhu je skutečně velká, jsou k dispozici na internetu online kalkulátory. Ty vám pomohou při výběru pojišťovny s pro vás nejvýhodnější nabídkou. Povinné ručení je možné sjednat přímo na pobočce dané pojišťovny a nebo elektronicky, kdy klient vyplní na webových stránkách dané pojišťovny formulář, který následně zašle mailem či poštou. Formulář do dvou dnů zašle firma zpět s návrhem povinného ručení na míru pro klienta. Pokud souhlasí, odešle zpět pojišťovně podepsanou smlouvu, uhradí částku a obdrží zelenou kartu a v případě některých pojišťoven také věcné bonusy ve formě např. lékárnička, tričko, atd. Povinné ručení online je pro svou jednoduchost velice oblíbeno.

Co musí být obsaženo v pojistné smlouvě?

V pojistné smlouvě musí být určení pojistitele a pojistníka, údaje o vozidle, doba trvání pojištění, výše a splatnost pojistného, způsob placení pojistného a formu a místo oznámení škodné události.

Co když si povinné ručení nesjednám?

Pokud toto povinné pojištění nebude uzavřeno, hrozí majiteli sankce od 5 000 do 40 000 Kč. Dalším postihem je příspěvek za dobu, kdy bylo vozidlo nepojištěno, jedná se o tzv. sankční pojistné. Sazba se stanovuje podle kategorie vozidla a pohybuje se od 20 do 300 Kč za den.

Kdo pojistnou smlouvu uzavírat nemusí?

Pojistnou smlouvu nemusí uzavírat řidič vozidla ze zahraničí, který je držitelem zelené karty ve státě, odkud pochází, složka integrovaného záchranného systému neužívaná k podnikání, bezpečnostní informační služba, Ministerstvo obrany a další (výjimky jsou uvedeny podrobně v zákoně).

Článek Povinné ručení - jak si ho zařídit? byl publikován 20. prosince 2011 v 16.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...