Ujistěte se, že na vás podvodníci nevyzrají!

Ujistěte se, že na vás podvodníci nevyzrají!

Bohužel v poslední době stoupl počet pokusů o zneužití platební karty či získání přístupů do internetového bankovnictví. Když však budete obezřetní, ochráníte své peníze bez jakýchkoliv obtíží. Pojďte se podívat, na co byste si měli dát pozor.

Platební kartyPlatební karty

Triků, které podvodníci používají je bezpočet. Některé jsou nové a některé se neustále do kola opakují. Jistě jste se potkali s podvodnými e-maily, kde vás podvodníci jménem banky žádají o vaše přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. To však banky prostřednictvím e-mailu nikdy nedělají.

Někdy také posílají SMS zprávy, kde můžete najít odkaz, na který byste podle textu zprávy měli kliknout. To ovšem v žádném případě nedělejte. Na takovou zprávu vůbec nereagujte, raději ji smažte a případně informujte o takové zprávě svou banku.

Podvodníci pracují i po telefonu

Podvodníci často vystupují jako technická podpora známých firem, jménem banky nebo jako bezpečnostní služba banky. Zvednete telefon a z něj se ozve příjemný hlas: „Dobrý den, jsem členem technické podpory …,“ pak zadrmolí jméno a dodá, že pracuje pro společnost Microsoft nebo Amazon. Jenomže ve skutečnosti jde o podvodníka, který vám chce vysát z účtu peníze.

Obdobně jako u e-mailů, kterým se říká phishing, i v tomto případě podvodný telefonát poznáte podle toho, že banky ani velké společnosti nikdy po svých klientech nechtějí bezpečnostní údaje ani ke kartě, ani k internetovému bankovnictví.

Jak podvod většinou probíhá?

Pokud se jedná o zahraniční společnosti, zloději většinou mluví lámanou češtinou, ale anglicky mluví skvěle a říkají vám, co máte dělat. Nejdřív vám řeknou, že máte zavirovaný počítač, a nabídnou vám pomoc. Pak vás požádají, abyste si do počítače nainstalovali antivirový program, který vás má viru zbavit. Jenže to není antivir, ale program, přes který bude podvodník váš počítač ovládat na dálku.

Za odvedenou práci navíc žádají platbu, i to vám „usnadní“, přesvědčí vás, abyste se přihlásili do internetového bankovnictví, a platbu si potom zadá sám. Na vás už je „jen“ to, abyste ji potvrdili.

Jak podvodníka poznat a na co si dát pozor?

Možná se divíte, kam až jsou podvodníci schopní zajít. Bránit se jim však můžete velmi účinně. Když vám zavolá někdo, koho neznáte, zachovejte chladnou hlavu. Vnímejte, co po vás chce a do čeho vás nutí. Chovejte se stejně, jako kdyby vám zazvonil někdo cizí u dveří. Cizince u dveří také hned nepozvete k sobě domů.

Jak poznáte, že něco nehraje?

Pokaždé, když zvedáte hovor z neznámého čísla, během kterého vám nabízí nějakou službu, zkuste zbystřit a nebojte se nabídku případně rovnou odmítnout.

Pamatujte si, že žádná z firem, které nabízí antivirové programy, vás po telefonu nikdy neosloví. Pokud ano, pak po vás nikdy nebude chtít vzdálené připojení a určitě ne na základě vyskakovacího okna o viru v PC.

Kromě toho vás žádná důvěryhodná společnost nikdy nebude nabádat, abyste se přihlásili do internetového bankovnictví.

Co byste rozhodně neměli dělat?

  • V žádném případě si pod nátlakem do počítače neinstalujte program, který neznáte. O programech se vždy poraďte se svými blízkými nebo s odborníky.
  • Neznámým lidem nepovolujte vzdálený přístup do svého počítače ani do jiného zařízení. Podvodník by tam mohl cokoliv nainstalovat, vymazat nebo ukrást.
  • V internetovém bankovnictví potvrzujte pouze to, co platíte vy sami.
  • Nepředávejte kódy z SMS nebo nepotvrzujte v aplikaci George klíč to, co dělá někdo jiný.
  • Nenechte se nalákat na nečekanou nabídku vrácení peněz, poslání okamžité výhry nebo na „podivný“ servisní poplatek. Cílem je pouze to, aby dotyčný dostal platbu od vás.
  • Nikdy nikomu neprozrazujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani údaje k platební kartě.

Co dělat, když zjistíte, že jste se stali obětí podvodu?

  • Pokud zjistíte, že už jste se stali obětí podvodu, okamžitě ukončete s podvodníkem veškerou komunikaci.
  • Odpojte zneužitý počítač od sítě.
  • Zavolejte do banky a reklamujte případnou platbu, kterou mohl podvodník provést.
  • Zablokujte si platební kartu, aby s ní nikdo nemohl platit.
  • Zavolejte na policii nebo tam PC osobně zaneste.
  • Požádejte odborníka o vyčištění zavirovaného počítače.
  • Změňte si všechna hesla. Do bankovnictví, do e-mailu, na sociálních sítích apod.

Vaše peníze ochráníte jedině v případě, že si budete hlídat, kdo má k vašim citlivým údajům přístup. Nikdy je nikomu nesdělujte ani po telefonu, po e-mailu ani osobně. Pokud se vám stane, že se stane, že vaše sociální sítě napadne vir, změňte všechna hesla a přístupové údaje.

Článek Ujistěte se, že na vás podvodníci nevyzrají! byl publikován 14. června 2021 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...