Spořicí účet není přežitek. Díky němu si vytvoříte slušnou finanční rezervu

Spořicí účet není přežitek. Díky němu si vytvoříte slušnou finanční rezervu

I když stále více Čechů přichází na chuť spořicím bankovním produktům, mnoho domácností nechává své úspory ležet ladem na běžném účtu, nebo je dokonce střádají do prasátka. Svoje peníze přitom můžete uložit chytřeji.

V době finanční krize určitě ukládejte penízeV době finanční krize určitě ukládejte peníze

Spořicí účet vám sice nevydělá horentní sumy, přesto se vyplatí zahrnout jej do svého finančního portfolia. Nechávat větší částku peněz ležet ladem na běžném účtu, kde kvůli inflaci ztrácejí hodnotu, je přece jen škoda. Finanční experti radí zřídit si spořicí účet, na který si můžete uložit část finančních rezerv. Jeho založení je jednoduché a rychlé. Využít můžete online registraci nebo zajděte přímo na bankovní pobočku. A jaké výhody se pojí se spořicím účtem?

  • Je flexibilní, peníze si z něj můžete vybrat kdykoliv a máte je ihned k dispozici na běžném účtu.
  • Výběr a vklad peněz je obvykle bez sankcí a poplatků.
  • Zřízení spořicího účtu je u většiny bank zdarma.
  • Nemusíte se bát, že o své finance přijdete. Vklad na tomto účtu je ze zákona pojištěn.

Mějte finanční polštář a buďte v klidu

Na běžném účtu si nechte každý měsíc takovou částku, která vám pokryje nezbytné výdaje na chod domácnosti včetně všech poplatků, a počítejte i s případnou rezervou. Z příjmu si však pravidelně dávejte stranou peníze na spořicí účet, tak si snadno vytvoříte úspory pro nenadálé výdaje. Ty oceníte zejména v případě rozbité pračky či ledničky nebo v době, kdy budete hledat nové zaměstnání. Nevýhodou spořicích účtů oproti ostatním investičním produktům je nižší zhodnocení uložených financí. Některé banky si také mohou klást podmínku, abyste si u nich kromě spořicího účtu založili i ten běžný.

Všímejte si úroků i záludností

A podle čeho vybírat? V první řadě se orientujte podle výše úrokové sazby. Samozřejmě platí, že čím vyšší, tím lepší. Dejte však pozor na různé záludnosti, jako jsou pásma úročení. Například když je částka do 100 000 Kč úročena 2 %, zato částka nad tento limit už pouze 1 %. Před podpisem smlouvy se také ujistěte, že víte o všech podmínkách, které se s produktem pojí. Našetřili jste sumu v řádu desetitisíců a můžete ji několik let postrádat? Uložte ji na některý z jiných investičních produktů, který se vám zalíbí. Nezapomínejte totiž, že ani na spořicím účtu by neměly ležet všechny vaše úspory.

Článek Spořicí účet není přežitek. Díky němu si vytvoříte slušnou finanční rezervu byl publikován 24. března 2021 v 00.00 v rubrice Spoření. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...