Podnikatelský účet - co bychom měli vědět před otevřením

Tagy:  účet, podnikatelský účet, bankovní produkty, finance, podnikání

Podnikatelský účet - co bychom měli vědět před otevřením

Každý podnikatel jistě minimálně jednou řeší otázku, jaký účet si otevře. Jaká je tedy nabídka produktů, jaké jsou jejich vlastnosti a jak si vybírat? Je nutné mít podnikatelský účet, nebo postačí osobní?

Podnikatelský účet – je nutný?

Banky nabízejí celou řadu vhodných účtů, a to jak klasické osobní tak podnikatelské. To, zda si podnikatel vybere klasický nebo podnikatelský účet, záleží na jeho rozhodnutí, ovšem v některých smluvních podmínkách bank lze najít informaci o použití výhradně k soukromým účelům. Prakticky vždy je důležité, aby měl podnikatel účet vyhrazený pouze pro transakce spojené s podnikáním, soukromé finance tedy spravuje na odděleném účtu.

Rozdíly mezi osobním a podnikatelským

Rozdílů mezi osobním a podnikatelským účtem je celá řada. Osobní účet je obecně levnější záležitostí než účet podnikatelský, hlavně při menším počtu transakcí. Je však vždy lepší nabídky porovnat. U podnikatelského účtu se setkáváme s řadou dalších služeb a možností, které běžné osobní účty nemohou nikdy nabídnout. Záleží ale na podnikateli, co vyloženě potřebuje a co by ještě využil. Nadstandard přivítají často hlavně větší firmy, pro které je účet velmi důležitý a operují s velkými objemy financí.

Parametry účtu

Při výběru podnikatelského účtu bychom měli zvážit řadu věcí. Důležité jsou náklady spojené s účtem. U podnikatelského účtu se však jedná o daňově uznatelné výdaje. Pro některé jsou také zajímavé úroky ze zůstatku, ty se ovšem pohybují do jednoho procenta ročně. Řada podnikatelů také řeší dostupnost pobočky a bankomatů. Zejména pro ty, kteří mají obchodní styky se zahraničními firmami, se mohou vyplatit různé typy účtů, jako třeba multiměnové, důležité jsou i poplatky spojené s mezinárodními transakcemi. Hlavně pro podnikatele s mnoha pohyby na účtě se může vyplatit také jeho provázání s účetním softwarem.

Speciální účty pro různé podnikatele

Banky už přicházejí s mnoha různými podnikatelskými účty. Nabídnou tak každému produkt s takovými parametry, aby odpovídaly jeho požadavkům. Díky tomu tak třeba živnostníci mohou používat podnikatelský účet a přitom neplatit horentní sumy na poplatcích. Setkat se tedy můžeme s účty pro OSVČ, malé a střední podniky, velké podniky, družstva, neziskové organizace či pro určité profesní skupiny, jako jsou třeba lékaři či advokáti.

Článek Podnikatelský účet - co bychom měli vědět před otevřením byl publikován 30. května 2011 v 00.00 v rubrice Podnikání. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...