Jak vybrat nejvýhodnější stavební spoření

Tagy:  stavební spoření, výběr stavebního spoření, řešení stavebního spoření

Články v sérii

  1. Stavební spoření
  2. Stavební spoření nepatří do propadliště dějin
  3. Stavební spoření - za zajímavým úrokem s Liškou
  4. Stavební spoření, levný úvěr s podporou
  5. Jak vybrat nejvýhodnější stavební spoření
Jak vybrat nejvýhodnější stavební spoření

Jestliže přemýšlíte o šetření formou stavebního spoření, pomůžeme vám s výběrem. Nejprve se rozmyslete, zda je pro vás tento produkt výhodný, protože spoření formou měsíčních úložek trvá minimálně šest let, bez možnosti výběru uspořené částky. Zrušení je samozřejmě možné s výběrem částky, od které je odečte státní podpora a poplatek za předčasné ukončení smlouvy.

SpořeníSpoření Autor: Mat Sapaula

Při výběru porovnávejte nejen úrok, ale hlavně poplatky

Poplatek za sjednání spoření je většinou 1% z cílové částky a úrok se liší v řádu desetin. Zaměřit se můžete na částku za vedení účtu, ale ta se liší zase v řádu desítek korun. Výpisy si nechte zasílat zdarma na elektronicky, pokud máte možnost. Zvolte si, jakou budete hradit měsíční úložku. S vyšší měsíční úložkou je rovněž vyšší státní podpora a úrok, ale také i vyšší daň z úroků.

Nejdůležitější je tedy výše měsíční úložky

RozhodováníRozhodování Autor: Ken Teegardin

S vyšší měsíční úložkou sice roste zisk, ale čistá úroková míra klesá. Je to způsobeno tím, že k narůstajícímu zůstatku se konstantě přidává měsíční úložka se stejným úrokem a přírůstek státní podpory se dále již o tolik nezvyšuje. Naopak s velmi nízkou měsíční úložkou nedostanete celou státní podporu a čistá úroková míra bude také velmi nízká.

Jak vyřešit, když chcete spořit vyšší částku a chcete zároveň i vyšší zisk

Vyšší ziskVyšší zisk Autor: Heiko Gartner

Řešení si ukážeme na příkladu. Chcete platit měsíční úložku ve výši 4 000 Kč po dobu 6 let.

Vklad je 291 080 Kč, k tomu je připočten úrok 2,38%, včetně úroku ze stavebního spoření ve výši 8 900 Kč a státní podpora 14 000 Kč. Odečtena je daň 1 335 Kč, úhrada za uzavření 3 080 Kč a úhrada za vedení 2 520 Kč. Celkem naspoříte částku ve výši 307 045 Kč.

V případě, že byste si zavedli dvě stavební spoření a na každý z nich vkládali částku 2 000 Kč, bude vypadat výsledek následovně.

Vklad je 145 600 Kč, k tomu je připočten úrok 1,92%, včetně úroku ze stavebního spoření ve výši 4 549 Kč a státní podpora 14 000 Kč. Odečtena je daň 683 Kč, úhrada za uzavření 1600 Kč a úhrada za vedení 2 520 Kč. Celkem naspoříte částku ve výši 159 347 Kč na dvou účtech, tj. 318 694 Kč.

V druhém případu uspoříte o 11 649 Kč více oproti tomu prvnímu, a přitom měsíčně odvádíte stejnou částku, tj. 4 000 Kč.

Článek Jak vybrat nejvýhodnější stavební spoření byl publikován 2. února 2018 v 08.00 v rubrice Spoření. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...