Podnikání aneb jak si vybavit vlastní obchod?

Podnikání aneb jak si vybavit vlastní obchod?

Rozhodli jste se postavit na vlastní nohy a už delší dobu si pohráváte s myšlenkou, že byste chtěli vlastnit vlastní obchod? Než se však pustíte do realizace, je třeba si promyslet, jak by váš obchůdek měl vypadat, co v něm budete prodávat a jaké vybavení k tomu bude třeba.

Vyřízení životnosti

Mít svůj vlastní obchod je spojené s podnikáním, takž k tomu budete minimálně potřebovat živnost. Tu si lze jednoduše zřídit na Živnostenském úřadě. Provozování obchodu spadá do volných živností, takže není zapotřebí prokazovat žádnou odbornou způsobilost. Při založení živnosti:

  • budete potřebovat občanský průkaz,
  • zaplatíte poplatek 1000 Kč,
  • musíte splňovat všeobecné podmínky.

Při zřízení obchodu je nutné správně věci skladovat. Proto musíte klást důraz na správné skladování. Dále pokud máte v plánu ve své prodejně mít zaměstnance, ti musejí být zdravotně způsobilí (zejména pokud budou manipulovat s potravinami).

Shánění potřebných prostor

Když už chcete obchod, budete potřebovat vhodné prostory. Ty jde pronajmout nebo využít vlastní. Nezapomeňte ale na to, že prostory musí splňovat určité podmínky a být v souladu se zákonem. V tomto případě je lepší prostory pronajmout, neboť takovéto prostory jsou ve většině případů k podnikání schválené.

Při výběru konkrétních prostor berte v potaz i jeho lokalitu. Ta je velmi důležitá, proto si dejte při výběru opravdu záležet. Obchodníků je v dnešní době opravdu mnoho a velká část se na trhu neudrží. Jeden ze střípků, jak být úspěšní, je vybírat samotné prostory podle fluktace obchodů v dané oblasti.

Bude o zboží zájem?

Většina začínajících podnikatelů dělá tu chybu, že se nadchnou pro svůj nápad, ale už nepřemýšlejí nad tím, zda bude po jejich zboží poptávka. Udělejte si proto předtím průzkum, díky kterému zjistíte, zda by byl o vaše zboží zájem či nikoliv.

Bacha na hygienu

V případě prodeje potravin se vás bude týkat i hygiena, což není jen tak. Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví musí být v daných prostorech zajištěna pitná voda, která vyhovuje požadavků stanoveným zvláštními právními předpisy. Dále musí být zajištěna teplá tekoucí voda o teplotě min. 45 °C, která pochází z pitné vody.

Pokud chcete používat vlastní led, ten musí být vyroben z pitné vody a musí se s ním manipulovat v souladu s požadavky na nebalené potraviny. Samotná prodejna pak musí mít dostatek přirozeného nebo umělého světla, musí být dostatečně větraná kvůli snížení teploty a musí být zajištěn čistí vzduch bez přítomnosti prachu i různých pachů.

Samotné vybavení obchodu

Mezi potřebné vybavení prodejen, které vám nesmí chybět, patří:

  • pokladna,
  • regály na potraviny či jiné věci,
  • chladící boxy,
  • váhy na ovoce a zeleninu v případě prodeje potravin.

Regály do obchodu

Ať už plánujete mít obchod s potravinami, oblečením či jiným zbožím, nepostradatelným vybavením jsou regálové systémy do obchodu, díky kterým své produkty vystavíte. Nabízí se následující druhy regálů – přístěnné, oboustranné, rohové, umístěné v prostoru.

Než vyberete konkrétní regály do obchodu, zaměřte se na jejich životnost, praktičnost, odolnost, hmotnost, nosnost, vhodnost pro skladování a v neposlední řadě i design. Berte v potaz i případnou vlhkost a zda jsou regály vůči tomu odolné a nezpůsobí to jejich korozi.

Chladící boxy u podnikání s potravinami

Chcete prodávat potraviny? Pak kromě regálů budete potřebovat i chladící boxy, které slouží k uskladnění chladících i mražených potravin. Chladící boxy pořídíte v různých rozměrech nebo i na míru. Kromě vzhledu a rozměrů vybírejte i podle jejich energetické náročnosti.

Pro pultový prodej jsou určené zase chladící pulty, které dokážou udržet potraviny čerstvé. Na výběr je ze samoobslužných pultů nebo pultů s obsluhou. Jaký si však vyberete, je jen na vás. Stejně jako u chladících boxů, i zde dávejte pozor na jejich energetickou náročnost a vhodné rozměry.

Váhy na ovoce a zeleninu

Nepořídili jste pokladnu s váhou? Pokud budete prodávat ve svém obchodě ovoce, zeleninu či jiné vážené věci, budete muset koupit váhu obchodní, kterou využijete jako samoobslužnou nebo u pultového prodeje.

Pokladna

Je nezbytnou součástí! V žádném obchodu se bez ní neobejdete. Na trhu je však k dostání několik druhů pokladem a je celkem oříšek si vybrat tu pravou. Než se do toho pustíte, zamyslete se nad tím, co od ní chcete a jestli dáte přednost klasické levnější pokladně, nebo zainvestujete a pořídíte pokladní systém, díky kterému budete mít přehled o množství prodaného sortimentu a bude vybaven vážícím systémem, díky kterému zase ušetříte na pořízení dalších vah.

Pokud umožníte vašim zákaznikům platit i Bitcoinem, můžete nalákat technologické nadšence, kteří si často mohou dovolit udělat větší útratu. Získáné Bitcoiny potom můžete směnit na peníze v některém Bitcoin bankomatu, jejiž seznam naleznete na stránkách https://www.bitomat.com/.

Ať už máte v plánu otevřít obchod s prodejem jakéhokoli zboží, dobře vše promyslete, zvažte všechna pro i proti a udělejte si průzkum, díky kterému zjistíte, zda by bylo o vaše zboží zájem ze strany zákazníků.

Článek Podnikání aneb jak si vybavit vlastní obchod? byl publikován 3. prosince 2017 v 22.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...