Jaká je kupní síla v EU a ČR?

Tagy:  peníze, finance

Jaká je kupní síla v EU a ČR?

Kupní síla na jednoho obyvatele ČR činí průměrně 200 000 Kč za rok. S tímto číslem se řadíme na 26. místo mezi 42 evropskými státy. Největší kupní sílu mají lidé nepřekvapivě v Praze. Nejslabší v Bruntále. Ale víte vůbec co přesně pojem kupní síla znamená?

Co je kupní síla?

Asi jste si pod tímto pojmem už něco představili a nejspíš nebudete daleko od pravdy. Ale definovat tento pojem není tak jednoduché. Ekonomové spojují tento termín s penězi, zatímco laik s obyvatelstvem. Kupní síla ale samozřejmě souvisí s penězi i s obyvatelstvem. Vyjadřuje množství služeb a zboží, které je možné koupit při daných cenách za určité množství peněz. Laicky řečeno se jedná o vyjádření toho, kolik si člověk může koupit za určitou sumu.

Jak jsme na tom podle regionů?

Největší kupní sílu mají lidé v hlavním městě. Jedná se o cca 260 000 Kč. Na druhém místě se nachází Praha-západ, na třetím Praha-východ a na čtvrtém Brno město. Celostátní průměr se pohybuje někde kolem 200 000 Kč. Tomuto průměru se nejvíce blíží okres Plzeň-sever. Ale nezapomeňme ani na nejslabší kupní sílu, která je v okrese Bruntál. V této lokalitě dosahuje kupní síla pouze ke 160 000 Kč.

Jak je na tom EU?

Česká republika se drží na 26. místě mezi zeměmi EU. Jak jsou na tom ostatní země a kdo má kupní sílu největší? Nejlépe jsou na tom obyvatelé Lichtenštejska, kde je kupní síla okolo 65 000 eur. To je opravdu vysoké číslo i v porovnání se zemí, která se nachází na druhém místě. Jde o Švýcarsko s necelými 44 000 eury, za kterým opět dost zaostává třetí Norsko s cca 30 000 eury. Dále se umístilo Lucembursko, Dánsko, Velká Británie, Rakousko, Německo a další. Na 25. příčce se umístilo Slovensko s téměř 7 800 eury a na 26. místě ČR s hodnotou okolo 7 300 eur.

Úvodní obrázek: Roberto Verzo/flickr.com

Článek Jaká je kupní síla v EU a ČR? byl publikován 7. března 2016 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...