Jak můžete zhodnotit vaše peníze?

Tagy:  spořicí účet, stavební spoření

Jak můžete zhodnotit vaše peníze?

Ušetřili jste během let nějaké peníze a chtěli byste je nějak zhodnotit? Způsobů existuje hned několik. Záleží ovšem na tom o kolik peněz se jedná, jak velké riziko jste ochotni podstoupit nebo na jak dlouho je můžete postrádat.

1. Spořicí účet je bez rizika

Pokud je vaše našetřená částka vyšší a vyberete účet s vysokými úroky, můžete každý měsíc získat pár stovek navíc. Není to nic moc, ale míra rizika je velmi nízká. Zkuste třeba účet u SberBank, který nabízí úrok 1,67 % nebo Equa Bank s úrokem 1,5 %.

2. Peníze nepotřebujete? Volte termínovaný vklad

Jestliže víte, že peníze v následujících pár letech nebudete potřebovat, volte raději termínovaný vklad. Jedná se o alternativu spořícího účtu, ale většinou s lepší úrokovou sazbou. Rozdíl je také v tom, že musíte peníze nechat na účtu určitou dobu. Pokud byste je chtěli vybrat dříve, bylo by to velmi nevýhodné kvůli smluvní pokutě.

3. Také stavební spoření vám peníze zhodnotí

Dříve bývalo, díky vysokým úrokovým sazbám, stavební spoření bráno jako skvělý produkt ke zhodnocování peněz. Dnes už sazby nejsou tak výhodné. Pořád se ovšem jedná o lepší volbu než je spořící účet. Díky státnímu příspěvku je celkový výnos kolem 4 %, což nezní vůbec špatně. Nevýhodou je, že na peníze nemůžete docela dlouhou dobu sáhnout.

4. Investujte do nemovitostí

Pokud jsou vaše úspory minimálně ve výší statisíců, můžete se porozhlédnout po nějaké nemovitosti ke koupi. Dobré je koupit třeba byt, který budete pronajímat. Ale pozor, ne každý byt je vhodný. Vybírejte byty v lokalitách s dobrou dostupností a občanskou vybaveností. Pokud se jedná o města s univerzitou, můžete ho pronajímat studentům. Potom volte byty, které se nachází v blízkosti školy, knihovny atd. Výnosnost se pohybuje kolem 4 %.

Úvodní obrázek: Ken Teegardin/flic­kr.com

Článek Jak můžete zhodnotit vaše peníze? byl publikován 28. září 2015 v 00.00 v rubrice Investice a Spoření. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...