Vlastníte nemovitost? Hlídejte si katastr!

Tagy:  nemovitost, katastr

Vlastníte nemovitost? Hlídejte si katastr!

Krádež auta nebo peněženky je nepříjemná nikoli ovšem neobvyklá. Ale víte o tom, že zloděj vám může ukrást i nemovitost? Taková krádež samozřejmě nespočívá v tom, že by váš dům někdo přemístil ve vaší nepřítomnosti. Dům či byt je vám ukraden tak, že se změní vlastník v katastru nemovitostí.

Jak k podvodu dojde?

Podvodník musí zfalšovat váš občanský průkaz, kupní smlouvu, plnou moc a také notářská osvědčení. Na všech těchto dokumentech musí také padělat podpisy a razítka. Dalším krokem je návštěva katastrálního úřadu, kde požádá o změnu vlastníka nemovitosti. Pokud jsou padělky listin kvalitní, pracovníci katastru nemají šanci je odhalit.

Sledujte katastr

Nechce se vám několikrát do měsíce chodit na katastr nemovitostí? Ale to ani nemusíte. Pokud se vám na katastr nechce chodit, můžete se na stav vaší nemovitosti zeptat i na místě označeném Czech POINT, takže třeba na poště, na kterou určitě jednou za čas zajít musíte. Ale je tu ještě jeden způsob, a to ten nejpohodlnější – internet. Na internetu si najdete web katastru nemovitostí a tam si najdete vaši nemovitost a ujistíte se, že vlastníkem vašeho domu, bytu nebo pozemku jste opravdu vy. Pokud v katastru nebudete uvedeni jako vlastník, máte veliký problém. Ale bránit se můžete a to měsíc ode dne, kdy jste se o chybném zápisu dozvěděli. Jestliže ovšem nesprávný zápis objevíte po více než 3 letech od zápisu, je tu velká pravděpodobnost, že o svou nemovitost přijdete.

Pomohou i speciální aplikace

Kontrolu výpisu z katastru je potřeba dělat opravdu často. Ideálně jednou týdně. Jestliže na to neustále zapomínáte nebo se vám to prostě dělat nechce, využijte aplikací, která tuto práci udělají za vás. Hlídají změny v katastru nemovitostí a na jakoukoli změnu vás upozorní e-mailem nebo smskou. Takové služby jsou zpoplatněny řádově několika stokorunami za rok, ale najdete i takové, které jsou zdarma.

Úvodní obrázek: Michael D Martin/flickr.com

Článek Vlastníte nemovitost? Hlídejte si katastr! byl publikován 27. července 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...