Nacházíte se: Úvodní stránka > Podnikání > Splňte si sen, založte si vlastní kavárnu
Celý váš život se točí kolem kávy a vy jste se rozhodli si založit vlastní kavárnu? I když představa kavárny působí dojmem romantickým a nijak složitým, opak je pravdou. Je nutné si uvědomit několik základních podmínek, které jsou nutné pro to, aby se váš sen hned nerozplynul.
Základním dokumentem, bez kterého nelze začít, je živnostenský list hostinské činnosti. Tento dokument vám dává oprávnění nejen na roznášení a přípravu nápojů a jídel, které budou spotřebovány na provozovně, ale i na poskytování ubytování, doplňkového prodeje a další. Pro úspěšné získání je nutné splňovat jednu z následujících podmínek:
Prorazit v oblasti pohostinství a konkrétně s kavárnou je v dnešní době pomalu nadlidský úkol. Kaváren je velká spousta a boj o zákazníky je krutý. Důležité je, stát se co nejvíce originálním a jedinečným. Styl kavárny vám k tomu dopomůže.
Moderním trendem se stal direct trade coffe. Ten spočívá v přímé komunikaci majitele kavárny, popřípadě s pražírnou s malými farmáři. Kavárna tak ví, odkud káva pochází, kde se pražila a může tak zajistit kvalitní a chutnou kávu. Na to současný zákazník slyší a potřebně to ocení.
Místo, kde bude kavárna umístěna, musí mít jednak všechny potřebné hygienické a stavební náležitosti, být dobře dostupná, co se týče komunikací. Ale musí být umístěna v místě, kde se budou nacházet potencionální zákazníci. Moderní a luxusní kavárna by neměla být umístěna někde na sídlišti. Kavárna by měla odrážet atmosféru čtvrti, ve které sídlí.
Do kavárny patří základní vybavení, bez kterého nelze existovat. Při otevření je nejdůležitější mít kávovar a chladící zařízení, ale neobejdete se ani bez celé další řady věcí jako jsou velké myčky na nádobí, dostatkem nábytku apod.
Kávovar je základním kamenem každé kavárny. Bude prakticky stále využíván a neměl by umět pouze espresso, cappuccino nebo latte. Mimo kávových nápojů by měl zvládat přípravu dalších horkých nápojů za pomocí parní trysky, pomocí které připravíte čaj, svařené víno nebo horský džus. Na dnešním trhu se nachází velké množství kávovarů s různými funkcemi. Do kavárny se hodí automatický nebo profesionální kávovar pro každodenní používání.
Chladící vitríny a další chladící zařízení jsou nedílnou součástí kavárny a vyžadují poměrně velkou investici. Je tedy dobré při koupi věnovat velkou pozornost, zda splňuje všechny vaše představy a zapadají do konceptu kavárny. Ideálním řešením je výroba na zakázku ve spolupráci s architekty.
S rostoucím počtem zákazníků se samozřejmě zvyšuje počet špinavého nádobí. Budete tedy potřeba mít vždy připravené čisté a usušené nádobí vždy po ruce. Investice do kvalitní myčky se vám okamžitě vrátí, nádobí bude vždy připravené a ušetříte spoustu času, který můžete věnovat zákazníkovi.
Pro tato roční období jsou vždy oblíbené nápoje. Na léto studené míchané nápoje, s přípravou pomůže koktejlový automat. Naopak v zimě pro zahřátí poslouží výrobník horké čokolády, který připraví lahodnou čokoládu.
Stát se majitelem kavárny neznamená ji zprovoznit a čekat na odměnu. Práce spojená s vedením kavárny prakticky nikdy nekončí. Je nutné stále sledovat trendy, doplňovat zásoby, dohlížet nad personálem. A co je nejdůležitější být stále v kontaktu se zákazníkem, protože to vytváří domácí atmosféru, kam se lidé rádi vrací.
DomaciFinance.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.