Jak a za co ušetřit?

Tagy:  peníze

Jak a za co ušetřit?

Jak jste na tom se svými financemi? Možná byste mohli někde ušetřit. Kde? Co třeba přestat kupovat zbytečnosti, neplatit zbytečně moc za telefon, nebrat si půjčku na nesmysly?

1. Neutrácejte zbytečně

Než si něco koupíte, podíváte se jestli to někde nemají levnější. To je logické, protože se snažíte ušetřit. Děláte to ale tak i u ostatních věcí? Co třeba banka a váš účet? Opravdu neexistuje nějaká banka, která by vám poskytla stejné nebo dokonce lepší služby za nižší částku? A co telefon? Fakt, že máte 50 SMS zdarma se zdá sice super, ale kolik těch SMS opravdu napíšete? Stejné je to i s pojištěním nebo jinými službami (plyn, elektřina…).

2. Skutečně to musíte koupit?

Jste ten typ, který dělá rád radost? Ať už sobě nebo svým blízkých. Věřte, že vaše děti to bez čokolády vydrží, vy si také nemusíte každý týden kupovat tři časopisy a ani vaše manželka nepotřebuje dostávat květiny každý měsíc. Jsou to sice maličkosti, ale kdyby se vše sečetlo… asi byste se divili! Rada zní – raději si s sebou neberte mnoho peněz v hotovosti.

3. Myslete dopředu a mějte rezervu

Někteří z vás si možná budou ťukat na čelo. Tedy minimálně ti, kteří žijí od výplaty k výplatě. Podle odborníků by měl mít každý rezervu 3 až 6 měsíčních platů. Ano, pro někoho je to nemyslitelné, přesto se snažte mít alespoň nějakou rezervu. Nikdy nevíte, co se stane. Rezerva by měla být uložena na spořícím účtu a nebo u banky bez poplatků za účet.

4. Využíváte státních podpor?

Máte stavební spoření nebo penzijní připojištění? V obou případech poskytuje stát příspěvek. Takže peníze, které vložíte vám přinesou velice pěkné a jisté zhodnocení.

5. Pozor na půjčky!

Nikdy si nepůjčujte na dovolenou, vánoční dárky, běžné nákupy atd. Půjčujte si jen na věci, které vám něco přinesou do budoucna – třeba vzdělání nebo bydlení. Buďte opatrní i v případě ručení za půjčku. Jste opravdu ochotní a schopní půjčku splácet, nepřinese vám to nějaký problémy?

Úvodní obrázek: 401(K) 2012/flickr.com

Článek Jak a za co ušetřit? byl publikován 6. dubna 2015 v 00.00 v rubrice Ostatní. Autorem článku je Nikol Havlatová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...