Výběr hypotéky – jste lovcem nebo loveným?

Tagy:  hypotéka

Výběr hypotéky – jste lovcem nebo loveným?

Pod pojmem „hypotéka“ se vám může vybavit snadno dostupná možnost pořízení si nového bydlení či vylepšení vašeho stávajícího bydlení, nebo také několik desítek let starostí.

To první je pro nás však natolik lákavé, že se to často rozhodneme „risknout“ a vydáme se na „lov“ nejvýhodnější hypotéky.

Na rozdíl od skutečného lovce, vy však máte na ulovení kapitálního kousku (nejlevnější hypotéky) pouze omezené množství času, které vám poskytne prodávající či realitní kancelář.

Takže co teď? Nejlepší bude vydat se na místo, na kterém s největší pravděpodobností najdeme tolik touženou kořist (nejlevnější hypotéku).

Hon na hypotéku má na rozdíl od honu divoké zvěře tu výhodu, že při něm můžete zůstat hezky v teple či chládku domova (podle toho, ve kterém ročním období o hypotéku žádáte). Většině z nás stačí zapnout počítač a pohodlně si srovnat hypotéky na internetu. Vzhledem k omezenému času a někdy bohužel i vlastní pohodlnosti se spokojíme s porovnáním na úrovni úrokových sazeb, kdy platí „nejlevnější=nej­lepší“. Jenže je tomu skutečně tak?

Vraťme se zpátky k lovu, kdy se vydáváte na místo, na kterém by se podle vás měla sdružovat divoká zvěř. Při troše trpělivosti a správném instinktu takové místo skutečně najdete. Palouček, na kterém se sdružují samé výstavní kousky. Rozhodnete se porušit všechna pravidla lovu a jednoduše se začnete přibližovat. Jdete stále blíž a blíž, ale zvěř si vás nevšímá. Jdete stále blíž, první jedinci vás začínají pozorovat, vaše přítomnost je ale nechává podezřele klidnými. Až jste konečně na místě, uprostřed několik desítek či stovek kusů čítajícího „stáda“.

Čtěte na PenizeNAVIC.cz: Dagmar Ircingová (LBBW): Řídit se při výběru hypotéky pouze úrokovou sazbou je chyba

Všechno probíhá podezřele klidně až do doby, kdy se z houští ozve výstřel. Rána z pušky je bohužel pro vás tím posledním zvukem, který slyšíte před smrtí. Co je špatně?

Ano, o několik řádků dříve jsme vám zapomněli říct, že jsme prohodili role. Už nejste v roli lovce, ale loveného, to když se na lov na vás vydaly hypoteční banky. I ty mají, bohužel pro vás, dobře vyvinuté instinkty a i ty jsou tedy schopny snadno určit, jak při co možná nejmenší námaze ulovit co možná největší počet kusů, to když vám tyto hypoteční banky zprvu nabídnou co možná nejmenší úrokovou sazbu (někdy pod hranicí rentability), aby si vás získaly a následně se vás pokusily doslova stáhnout z kůže.

Banky jsou si totiž velmi dobře vědomy toho, že je to právě úroková sazba, na co omezujete svůj výběr hypoték. Nečiňte jim lov na klienty zbytečně jednoduchým, porovnávejte u hypoték více parametrů, než je samotný úrok. Vraťte se zpět do role lovce a získejte tu pro vás opravdu nejvýhodnější hypotéku.

A pak už si můžete vybrat to pravé bydlení pro vás.

Článek Výběr hypotéky – jste lovcem nebo loveným? byl publikován 23. ledna 2013 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...