Povinné ručení - nezapomeňte si nové auto pojistit!

Tagy:  povinné ručení, pojištění vozidel, zelená karta

Povinné ručení - nezapomeňte si nové auto pojistit!

Povinné ručení je povinné ze zákona pro všechna motorová vozidla se státní poznávací značkou, technickým průkazem nebo jsou využívána k provozu na veřejných komunikacích. Povinné ručení je pojištění za škody způsobené provozem motorového vozidla. Můžete si jej objednat online na http://www.zmluvnepoistenie.sk/. Cena povinného ručení se utváří zhodnocením typu vozidla, objemu motoru, průběhem předchozího pojištění a účelem, ke kterému je vozidlo používáno. Některé pojišťovny také zohledňují výkon vozu, stáří vozu, bydliště pojistníka, zda jde o soukromou osobu, podnikatele, ZTP, ZTP/P či lékaře.

Sjednání povinného ručení

Jestliže máte dostatečně dobité baterie pro notebooky, mohou vám pro výběr pojišťovny pomoci online kalkulátory, které jsou volně k dispozici na internetu. Dle vámi zadaných kritérií vám vygenerují nejlepší podmínky a konkrétní pojišťovnu. Do té můžeme jet sjednat pojištění buď osobně nebo je možné vyplnit elektronický formulář přímo na jejích stránkách. Ten pak zašle na adresu pojišťovny a ta mu odpoví do dvou návrhem nejvhodnějšího produktu. Pokud souhlasí, odešle zpět pojišťovně podepsanou smlouvu, uhradí částku a obdrží zelenou kartu a v případě některých pojišťoven také věcné bonusy ve formě např. lékárnička, tričko, atd. Některé pojišťovny nabízí např. pomoc s překlady protokolů při nehodě v zahraničí. Pojišťovny se předhánějí v poskytování dodatečných asistenčních služeb ke sjednanému povinnému ručení. Zde si ale všímejte nabídek všech pojišťoven, některé tyto služby nabízejí zdarma, jiné za příplatek.

Pokud máte pořád strach z nehody, jste ve stresu a řešíte to pomocí cigarety, řešením pro vás by mohla být e-cigareta, která má mnohem méně škodlivých účinků než klasická cigareta.

Náležitosti pojistné smlouvy

Náležitosti pojistné smlouvy jsou následující: V pojistné smlouvě musí být určení pojistitele a pojistníka, údaje o vozidle, doba trvání pojištění, výše a splatnost pojistného, způsob placení pojistného a formu a místo oznámení škodné události.

Co když auto nepojistím?

Pokud toto povinné pojištění nebude uzavřeno, hrozí majiteli sankce od 5 000 do 40 000 Kč. Dalším postihem je příspěvek za dobu, kdy bylo vozidlo nepojištěno, jedná se o tzv. sankční pojistné. Sazba se stanovuje podle kategorie vozidla a pohybuje se od 20 do 300 Kč za den. Pojistnou smlouvu nemusí uzavírat řidič vozidla ze zahraničí, který je držitelem zelené karty ve státě, odkud pochází, složka integrovaného záchranného systému neužívaná k podnikání, bezpečnostní informační služba, Ministerstvo obrany a další (výjimky jsou uvedeny podrobně v zákoně).

Článek Povinné ručení - nezapomeňte si nové auto pojistit! byl publikován 29. května 2012 v 10.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...