K čemu je revolvingový úvěr?

Tagy:  revolvingový úvěr

K čemu je revolvingový úvěr?

Co je to revolvingový úvěr

V úvodu je dobré si říct, co vlastně slovo revolvingový znamená. Revolvingový znamená v českém překladu obnovující, což nejlépe vystihuje podstatu a funkci úvěru. Je třeba říct, že jde o velice účinnou formu provozního financování především pro firmy, kdy dochází k zajišťování přechodných nedostatků peněz. Revolvingový úvěr funguje v podstatě jako určitá rezerva zajištující podnikatelům a firmám dostatek finančních prostředků na pokrytí běžných provozních potřeb. Tento typ úvěru ocení hlavně ty firemní subjekty, které potřebují získat peníze ze svých obchodních činností ještě před splacením jimi vystavených faktur, jinými slovy umožní jim získat peněžní prostředky ještě předtím, než odběratelé faktury zaplatí. V okamžiku, kdy firmy dostanou od svých odběratelů zaplaceno, úvěr splatí a opět mají finanční rezervu na účtu. Obnovující úvěr je účelový, a proto firmy mají povinnost využít peníze na smluvený účel. Většinou se tak jedná o nákup nového vybavení, zboží či jiného materiálů. Revolvingový úvěr slouží především jako nástroj k překlenutí krátkodobého nedostatku finančních prostředků, není proto vhodný a neměl by být využíván na financování dlouhodobějších investic.

Výhody revolvingového úvěru

Mezi hlavní výhody revolvingového úvěru patří jeho nízká administrativní náročnost. Po sjednání smlouvy o úvěru, ve které jsou ošetřeny veškeré potřebné parametry a případné sankce za nesplácení, může klient začít čerpat prostředky, splácet a opětovně čerpat. To vše bez dalších otázek či dokladování. Pokud klient řádně platí a revolvingový úvěr splatí, může si opět za stejných podmínek potřebné finanční prostředky půjčit a pokračovat takto prakticky do nekonečna. Zřízení revolvingového úvěru je obvykle bezplatné.

Komu je úvěr určen

Jak již jsme si řekli, revolvingový úvěr je určen především pro firmy. Mohou ho ale samozřejmě využívat také běžní lidé (fyzické osoby). Takovýto úvěr je na rozdíl od úvěru určeného firmám neúčelový, a proto finanční prostředky získané z tohoto úvěru lze použít opravdu na cokoliv. Revolvingový úvěr pro fyzické osoby poskytují některé nebankovní společnosti. Důležité je však dát si pozor na všechny podmínky ve smlouvě a také na případně automatické obnovování revolvingového ú­věru.

Článek K čemu je revolvingový úvěr? byl publikován 19. prosince 2011 v 00.00 v rubrice Půjčky. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...