Ready made společnost, možný začátek podnikání

Tagy:  ready made společnosti, založení firmy, s. r. o., podnikání, předzaložené společnosti, obchodní rejstřík

Ready made společnost, možný začátek podnikání

Cest k podnikání jsou tisíce. Některé z nich mohou vést například přes tzv. ready made společnosti.

Historie ready made společností

V našich končinách se první předzaložené společnosti objevily již v roce 2001. Zhruba dva roky trvalo, než se trh s tímto specifickým zbožím rozhýbal. Rok 2007 pak přinesl další nárůst uzavřených obchodů na trhu s ready made společnostmi.

Co je ready made společnost?

Ready made společnost je velmi jednoduše řečeno společnost připravená na prodej. Jelikož byla za tímto účelem přímo založena, má určité specifické znaky. Mezi ně patří zejména splnění veškerých náležitostí souvisejících se založením a vznikem společnosti. Dále jsou tyto společnosti typické absencí obchodní činnosti. To proto, aby na zákazníka přešla společnost bez jakékoliv skutečné historie, bez závazků či pohledávek.

V pozici ready made společností se ve většině případů setkáme se společností s ručením omezeným, koupit takto lze však i akciovou společnost. Variantou je společnost na klíč, u které se však obvykle setkáme s „dolaďováním“ detailů, a proto se již nedá hovořit o absolutní ready made společnosti.

Pro některé budoucí podnikatele může být důležité, že lze sehnat i společnosti s určitou historií v obchodním rejstříku. Jedná se sice jen o historii papírovou, v některých případech to však může být zásadní.

Jak se ready made společnost kupuje?

Prodejem předzaložených společností se dnes zabývá již řada firem. Základní informace o možnostech nám poskytnou webové stránky jednotlivých prodejců i články v magazínech. Pak už jen stačí spojit se s konkrétním prodejcem. Někteří dnes nabízejí také možnost koupit společnost přes internet.

Při hledání vhodné společnosti ke koupi je dobré obracet se na společnosti se zkušenostmi v oboru a věrohodnými referencemi. Kromě toho bychom také měli kupovat tam, kde nás předem seznámí se všemi výdaji souvisejícími s pořízením firmy.

Koupě ready made společnosti obnáší zlomek starostí souvisejících se založením společnosti. Jelikož kupovaná společnost již existuje, odpadá řada úkonů. V podstatě je třeba pouze splnit formality související s převodem společnosti na kupujícího. To trvá obvykle řádově několik málo dnů. Mnoho kupujících si také přeje přizpůsobení společnosti svým potřebám. S tím souvisí výběr správného sídla, zajištění živnostenského oprávnění, v některých případech koncesí.

Článek Ready made společnost, možný začátek podnikání byl publikován 17. června 2011 v 08.00 v rubrice Podnikání. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...