Je dobrý nápad nyní investovat do akcií ČEZu a Philip Morris?

Je dobrý nápad nyní investovat do akcií ČEZu a Philip Morris?

ČEZ a Philip Morris se řadí mezi jedny z největších společností na našem trhu a jedny z nejobchodova­nějších titulů na Pražské burze. Pandemie koronaviru se však nevyhnula ani těmto gigantům, načež někteří investoři začali pochybovat o tom, zda se do těchto titulů vyplatí stále investovat. Jsou tyto tituly výhodnou investicí i během aktuální recese nebo byste se jim raději měli vyhnout?

AkcieAkcie

ČEZ přišel kvůli koronaviru o 3 miliardy korun

Pandemie koronaviru se nevyhnula ani jednomu z největších dodavatelů energií ve střední Evropě ČEZu, který během ní zaznamenal ztráty okolo 3 miliard korun. Vedení společnosti však tento stav hodnotí z většiny pozitivně, a to především kvůli předběžným předpovědím, které počítaly až se ztrátou přesahující 4 miliardy korun.

Pozitivní je pro tohoto energetického giganta současná předpověď pro ceny elektřiny a energií, které jen tak dolů nepůjdou. Vývoj na energetickém trhu v posledních měsících zaznamenal asi každý. ČEZu tyto ceny prospívají a společnost si tak může kompenzovat ztráty z období pandemie. Pro zajímavost. Akcie ČEZu vzrostly meziročně o zhruba 73 %.

Podle analytiků ČEZ stále představuje zajímavou a relativně stabilní investici, a to i v případě dalšího zhoršení situace ohledně pandemie koronaviru nebo krátkodobé ekonomické recese.

Philip Morris vsází na alternativy běžných cigaret

Philip Morris na rozdíl od jiných společností má výhodu ve svém zaměření na tabákový průmysl, který ve většině případů není nějak ovlivňován ekonomickými výkyvy, které způsobila například i pandemie. Ta společnosti nějak výrazně neublížila a dá se tak konstatovat, že si Philip Morris celým tímto obdobím prošel bez nějak výrazných poklesů, přičemž stále dokáže nabídnout dlouhodobý růst.

Ten by však mohl narušit trend posledních let, kdy nemalá většina lidí odpouští od klasických tabákových výrobků. Philip Morris se však daří čelit i této změně a investuje nemalé částky do vývoje zdravějších a inovativnějších alternativ, které se těší značné oblibě i na našem trhu. Cílem společnosti je tak dosáhnout alternativy, která by neprodukovala žádný kouř, což by Philip Morris mohlo přivést i další zákazníky. Philip Morris se tak na rozdíl od jiných českých akcií řadí mezi tituly, které jsou schopné růst nebo alespoň zůstat stabilní i během recese (kterou máme nyní) či jiných ekonomických výkyvů.

Na závěr tak obě akcie stále představují zajímavou investici, která by vás neměla zklamat ani v případě, že pandemie koronaviru opět nabere na síle. Obě společnosti si navíc během několika let působení na trhu dokázaly vytvořit dostatečné finanční rezervy, které jim umožní prosperovat i během krize. Pokud se rozhodnete investovat do akcií, je dobré investovat dlouhodobě. Čas je velice silný a pracuje ve váš prospěch. Krátkodobé výkyvy na akciových trzích vám v případě dlouhodobého investování nemusí dělat žádné starosti.

Článek Je dobrý nápad nyní investovat do akcií ČEZu a Philip Morris? byl publikován 18. července 2022 v 00.00 v rubrice Investice. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...