Kdy vás chrání pojištění odpovědnosti občana aneb pojistka na blbost

Kdy vás chrání pojištění odpovědnosti občana aneb pojistka na blbost

Existuje spousta typů pojištění, která nejsou povinná. Pojistit si lze domácnost, váš nový drahý telefon nebo odpovědnost. Právě ta poslední jmenovaná pojistka je mezi lidmi oblíbená a rozhodně to není náhoda. Její placení opravdu dává smysl.

Stát se může cokoliv. Na sjezdovce srazíte lyžaře, dítě vysklí okno fotbalovým míčem, pes vám na ulici uteče a pokouše kolemjdoucího, vytopíte souseda, způsobíte škody v pronajatém bytě apod. Na všechny tyto situace se vztahuje pojištění odpovědnosti občana neboli hezky česky pojistka na blbost.

Bez spoluúčasti a pro celou rodinu

Pojištění odpovědnosti občana nabízí celá řada pojišťoven a jejich podmínky se mírně liší, proto si je nezapomeňte vždy prostudovat. Toto pojištění lze získat i zcela bez spoluúčasti, s celosvětovou platností a pro celou rodinu. Rodinnou variantu zahrnující i odpovědnost za domácí zvířata (s výjimkou koní, hospodářských zvířat a psů, ty je nutné připojistit zvlášť) nabízí pojišťovna ERGO. Variantu si sami zvolíte podle požadované pojistné částky, a pokud si sjednáte zároveň ještě pojištění majetku Bezpečný domov, získáte výhodnou celkovou cenu pojistného.

Škody způsobené zaměstnavateli je nutné pojistit zvlášť

Klasická pojistka na blbost se však nevztahuje na škody, které způsobíte v zaměstnání svému zaměstnavateli. V některých profesích je riziko způsobení vysoké škody vyšší než v jiných, ale k potížím může dojít, i když sedíte celý cen v kanceláři. Ony ani takový počítač nebo firemní tiskárny nejsou levnou záležitostí, pokud byste je museli platit ze svého. Pro řidiče, piloty a jiná specifická povolání, ve kterých se pracuje s drahým vybavením, existují speciální pojistky.

Máte-li zájem o pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu, je vhodné se o tom poradit se zaměstnavatelem. Lze využít hromadnou smlouvu.

Článek Kdy vás chrání pojištění odpovědnosti občana aneb pojistka na blbost byl publikován 26. dubna 2021 v 22.00 v rubrice Pojištění. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...