Zvyšte svou osobní bezpečnost pomocí moderních technologií a způsobů chování

Zvyšte svou osobní bezpečnost pomocí moderních technologií a způsobů chování

V moderní společnosti jsme neustále v přítomnosti jiných lidí. Každý den se potkáváte s osobami, kteří mohou představovat potencionální riziko, a proto je dobré myslet na svou osobní bezpečnost. Pro zvýšení bezpečnosti můžete udělat mnoho kroků i vy sami, a to nejen doma, ale i při pohybu venku nebo v zaměstnání.

Cítit se v bezpečí doma je základ

Domov je naše útočiště, které patří jen nám a neměli by do něj zasahovat žádné cizí osoby ani jiné elementy. Co když vás ale navštíví zloděj nebo vás potká neštěstí v podobě požáru? Když budete připraveni předem, minimalizujete ztráty na majetku, na zdraví a v nejhorším případě i na životech.

Abyste domov chránili před nezvanými hosty, použijte některé z moderních zabezpečovacích zařízení. Na trhu jsou dostupné IP kamerové systémy pro monitoring domů, bytů i zahrad. Přístupové systémy zase omezí vstup do nemovitostí jen osobám s platným povolením. Elektronické zabezpečovací systémy si poradí s každým, kdo by vnikl do vašeho domova – alarmy a čidla zachytí pohyb, tříštění skla, otevření dveří i oken. Dalším stupněm zabezpečení jsou čidla monitorující zaplavení vodou nebo elektronická požární signalizace, která upozorní na riziko požáru.

Většinu elektronických systémů můžete integrovat do programu chytré domácnosti a ovládat je centrálně z mobilního telefonu. Výhodou je i možnost připojení alarmů a kamer na pult centrální ochrany. Bezpečnostní agentura vám může v případě potřeby poskytnout okamžitou pomoc a vyslat k vám domů fyzickou ostrahu. Pokud se necítíte v bezpečí, může fyzická ostraha provádět kontrolu vaší nemovitosti pravidelně nebo podle vašich potřeb. Osobní ostraha vás může doprovodit i na důležité cesty nebo zabezpečit ostrahu vaší rodině.

Více o současných a nových bezpečnostních technologiích sloužících k ochraně osob a majetku se dočtete v blogu zde.

Minialarmy nebo mobilní aplikace vás ochrání kdekoli

Při pohybu venku neovlivníte to, s kým se potkáte a zejména ve večerních hodinách nebo na místech se zvýšenou kriminalitou se můžete s neznámým člověkem dostat do konfliktu. V takových chvílích je dobré spolehnout se na prvky osobní ochrany.

Aktivní reakce a překvapení útočníka vám dokáže poskytnout drahocenné vteřiny na útěk nebo protiútok. Noste u sebe obranný sprej nebo kapesní minialarm, se kterým dokážete účinně podchytit první okamžik napadení. Pokud vám nehrozí okamžité nebezpečí, ale ocitli jste se v nebezpečné situaci, pomoc může přivolat pohotovostní tlačítko první pomoci. Nezáleží, jestli s ním přivoláte rodinu, policii nebo ostrahu bezpečnostní agentury. Hlavní je, že se nějaká pomoc objeví.

Pokud často procházíte lokalitami s výskytem kriminality, jste na opuštěných místech nebo jdete domů v noci, dejte o své poloze vědět pomocí trasování. Aplikace ve vašem mobilu sleduje výchozí a koncové místo a ve chvíli, kdy budete v bezpečí domova se trasování vypne. Vaši kolegové nebo rodina přitom mohou na mapě vidět, kde zrovna jste. Podobně fungují i lokátory, které můžete nosit u sebe a které sleduje důvěryhodná osoba.

V mobilu si můžete dokonce nastavit aplikaci, která vám vyhledá nejlépe osvětlenou cestu, která bude pravděpodobně bezpečnější než chůze v potemnělých uličkách. Aplikace funguje v rámci připojení na databázi veřejného osvětlení ve městech. Vhod by vám také mohla přijít oficiální mapa kriminality.

Mějte kolegy a klienty pod kontrolou

Nejen vysoce postavení podnikatelé, ale i řadoví zaměstnanci se v rámci pracovních činností mnohdy potkávají se zákazníky a klienty, kteří mohou představovat hrozbu. I v práci je tedy vhodné připravit se na variantu, že se něco pokazí.

Větší riziko hrozí managerům, bankéřům, podnikatelům a dalším lidem zastávajícím vyšší management. Pokud k těmto lidem patříte, vyhodnoťte pracovní rizika na svém pracovišti. Pomoci vám mohou odovědi na následující otázky:

  • Mluvíte často s cizími lidmi?
  • Jste vystaveni veřejným vystoupením a objevuje se vaše jméno v médiích?
  • Prověřujete své zaměstnance?
  • Jak blízko se k vám mohou dostat neprověřené osoby?
  • Myslí si veřejnost, že jste bohatí, i když ve skutečnosti to tak být nemusí?
  • Je vaše kancelář umístěna na rušném místě nebo v klidné čtvrti?
  • Máte vypracovaný bezpečnostní plán?

Spolehnout se můžete i na spolupráci s bezpečnostní agenturou. Seznamte se s několika poskytovateli bezpečnostních služeb, prověřte si jejich reference a zkušenosti, rozsah služeb a udělejte si anonymní průzkum. Například u bezpečnostní agentury TOP Security s.r.o. získáte partnera s více než dvacetiletou historií, kde si můžete ověřit reference a na osobní schůzce zjistit, jak agentura funguje a jak by se postavila k vašim konkrétním požadavkům a modelovým situacím. Pro nezávazný návrh můžete agenturu kontaktovat zde.

Většinu rizik na pracovišti můžete minimalizovat i vlastními silami. Nepropadejte rutinním činnostem, ale buďte nepředvídatelní. Sledujte své okolí, všímejte si cizích lidí a jejich chování. Vyškolte personál a seznamte je s riziky. Neposkytujte osobní údaje tam, kde to není potřebné. Pokud se cítíte v nebezpečí, věřte svým instinktům.

Důvěřujte nejen sobě, ale také technice

Ke zvýšení osobní bezpečnosti vede opravdu hodně cest a mnohdy postačí být vnímaví a předem připravení. Moderní zabezpečovací systémy i specialisté v bezpečnostních agenturách jsou tu od toho, abyste byli chráněni za všech okolností, ať už potřebujete zabezpečení domu, bytu firmy nebo chaty. Cítit se v bezpečí je totiž velmi důležité pro vaši osobní pohodu a klid.

Článek Zvyšte svou osobní bezpečnost pomocí moderních technologií a způsobů chování byl publikován 3. září 2019 v 21.15 v rubrice Zaměstnání. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...