Tipy, jak se stát vlastním finančním poradcem

Tipy, jak se stát vlastním finančním poradcem

Zajímá vás, kam ty peníze od vás unikají a zda by nešlo vytvářet finanční rezervy a své peníze spíš zhodnotit? Máte přehled o svých příjmech a výdajích? Zkuste si udělat svou finanční inventuru a možná budete překvapeni. Třeba zjistíte, že klidně můžete odkládat peníze stranou a měsíčně či ročně ušetřit zajímavé částky, např. na bydlení nebo na spoření na penzi.

Jak si udělat inventuru financí

Co všechno budete potřebovat? Je to na vás – buď můžete využít nějakou aplikaci v počítači nebo mobilu, a nebo vám bude stačit papír či sešit se dvěma sloupečky. S příjmy to asi tak těžké nebude, pokud jste v zaměstnání, objeví se jedna položka, pokud máte několik zdrojů příjmů, bude toho víc. Složitější je uhlídat si a evidovat všechny výdaje – musíte schovávat účty a hned si zapisovat, kolik jste kde utratili. Své příjmy vydělte počtem dnů v měsíci a zjistíte příjem na den. Podobně spočítejte pravidelné a nezbytné náklady – bydlení, jídlo, doprava… a zjistěte náklady na den. Podívejte se na rozdíl mezi příjmy a výdaji.

Zhodnocení výdajů, promyšlení změn, vytvoření rezervy

Kolik peněz vám na konci měsíce zbývá? Kolik z toho ještě utratíte a kolik můžete uspořit? Podívejte se, jak s vašimi financemi hospodaří vaše banka – jaké platíte poplatky, jaké produkty vám nabízí, zda máte nějaké slevy na její produkty atd. Pokud se vám to nelíbí, poohlédněte se po jiné, která vám bude víc vyhovovat. A co vaše drobné výdaje „pro radost“? Skutečně vám navodily hezké pocity, anebo teď nemáte nic a litujete, že jste peníze vyhodili oknem? Nemohli byste část pravidelně odkládat stranou?

Srovnání možností spoření

Zbývá vám na konci měsíce pár stokorun nebo dokonce tisíc? Pak je rozhodně nestrkejte do šuplíku, matrace, slamníku nebo jiné skrýše. Poohlédněte se po možnostech spoření, které vám pomůže vaše peníze zhodnotit. Využít je pak můžete podle svých přání a potřeb. Jednou s možností, na kterou bychom neměli zapomenout, je spoření na penzi. Díky výhodám (státnímu příspěvku, případně příspěvku zaměstnavatele a investování), můžete mít na důchod zajímavou částku navíc, která vám umožní důstojný život ve stáří. Vše si můžete spočítat na penzijních kalkulačkách.

Článek Tipy, jak se stát vlastním finančním poradcem byl publikován 2. září 2017 v 17.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...